Smart omställning
Projektet ska stärka tillverkande företags hållbara konkurrenskraft. Öka innovationsförmågan och resurseffektiva cirkulära lösningar för ett klimatsmart och hållbart samhälle. Vill…
2023-07-31
Västra Götaland – en nod för den blå bioekonominUnder 2022 genomförde Innovatum Science Park, med hjälp av analysföretaget Coest, en nuläges- och effektanalys av den blå bioekonomin i Sverige inom branscherna sjömat och marin bioteknik. Analysen gjordes utifrån SNI-koder (svensk näringsgrensindelning) samt genom intervjuer med bolag i de aktuella branscherna, kluster- och innovationsstödsaktörer. Genom att analysera utvecklingen under tidsperioden 2015 – 2020 var målsättningen att hitta ett ”nollvärde” som framåt kan användas för utveckling och trendanalys inom den blå bioekonomin.
Västra Götaland sticker ut som en viktig plats inom biomarina näringar i Sverige. Inte bara för att Västkusten är en stark arena för marin forskning och innovation, men även för att en stor andel av landets biomarina bolag- och yrkesverksamma finns i regionen. Det finns också en stark entreprenörsanda med många nystartade bolag, i synnerhet inom odling/vattenbruk. Även kopplingen till akademin är en styrka med flera spin-off företag från forskningsprojekt och forskningsinstitut. Många bolag är dock små och den största omsättningen sker fortfarande inom den traditionella fiskenäringen samt inom några större blå förädlingsföretag.
Den blå bioekonomin är på uppgång och är finns stora möjligheter, men också utmaningar.
Det finns ingen utmaning som inte samtidigt bär på en möjlighet. Den blå bioekonomin spås trots utmaningarna en viktig roll framöver. Fler företag behövs inom bl.a. beredning, produktutveckling och marin bioteknik – här finns hål att fylla och marknadsandelar att ta. Med gott om grön energi och ambitiös miljö- och djurskyddslagstiftning så har vi i Sverige har vi unika möjligheter att använda hållbarhet som konkurrensfördel.