Vill minska matsvinn och hjälpa ekonomiskt utsatta genom ny delningstjänst

Handelsstudenten Pernilla Antonsson har under hösten utvecklat sin affärsidé i Innovatum Science Parks förinkubator

Handelsstudenten Pernilla Antonsson har länge känt en frustration över hur mycket mat som slängs i onödan samtidigt som allt fler har det tufft ekonomiskt. Nu vill hon bidra till en lösning och har under hösten utvecklat sin idé i vår förinkubator. 

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Samtidigt har matpriserna ökat och det finns en stor grupp människor som har det tufft ekonomiskt.

Med hjälp av en digital delningstjänst vill Pernilla minska matsvinnet och bidra till att exempelvis ensamstående föräldrar, studenter och pensionärer ska få mer pengar kvar i plånboken.

— Jag vill skapa en delningstjänst för grannskapet. Målet är att spara både pengar och onödigt matsvinn, säger Pernilla.

Affärsidén, som fortfarande är i tidigt skede, föddes när Pernilla läste kursen Affärsplanering för tillväxtföretag på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Genom kursen deltog hon i affärsidétävlingen Venture Cup och fick då kontakt med en av affärscoacherna på Science Park som tipsade om förinkubatorn.

— Jag har under hela mitt vuxna liv jobbat med människor på olika sätt och hade aldrig hört talas om vare sig en inkubator eller en förinkubator. Men jag är så glad att jag valde att börja. Det har varit väldigt värdefullt, fortsätter hon. 

"Förinkubatorn har varit superbra"

Förinkubatorn är ett 12-veckorsprogram där deltagarna får lära sig grunder, verktyg och metoder inom hållbar affärsutveckling. Varje onsdagseftermiddag ses gruppen, som i Pernillas fall varit cirka 10 deltagare, på plats i Trollhättan för att systematiskt jobba sig igenom allt från tidiga kundexperiment, affärsmodeller, kunderbjudande till pitchdeck och tillvägagångssätt för kapitalanskaffning. Parallellt jobbar deltagarna med sina idéer och applicerar de nyvunna kunskaper i den egna affärsutvecklingsprocesser.  

— Förinkubatorn har varit superbra! Jag har fått väldigt många verktyg som hjälpt till att göra tillvägagångssättet mer tydligt. Man känner också gemenskap i gruppen och det har varit guld att kunna dela tips och erfarenheter med varandra. Man känner sig inte så ensam i sin idé. Genom förinkubatorn har jag fått en väldigt bra push och utmanat mig själv i att få saker att hända, avslutar Pernilla. 

Den 6 december startade vi upp en ny grupp i förinkubatorn. Är du nyfiken att delta i kommande grupper? Läs mer och anmäl intresse här.