PTC- en stolt och innovativ miljö med plats för framtiden
Produktionstekniskt Centrum (PTC) – är en framstående utvecklingsarena, där företag, studenter och forskare från hela världen samlas för innovation och…
Vi behöver äta mer hälsosamt och hållbart för att hantera de globala utmaningarna, och att alger är en del av framtidens mat råder det ingen tvekan om. Alger är sedan länge en vanlig råvara i asiatisk matlagning och redan idag används alger till exempel som konsistensgivare i glass. Nu seglar algerna dessutom in som ny och spännande smaksättare i de svenska köken. Alger innehåller bland annat proteiner, mineraler och fleromättade fettsyror. Just nu pågår mycket forskning om hur vi bäst kan tillgodogöra oss alla nyttigheter.
I Cookalongen med Louise Johansson används blåstång och rörhinna. Blåstång växer på klippor och stenar i grunda vatten. Du kan skörda de yttersta skotten och knopparna med hjälp av en liten sax eller kniv. I matlagning bidrar blåstång med smak och konsistens. Rörhinna växer i vattenbrynet på grunda sten- och grusstränder och är mycket vanlig i hällkar (vattenfyllda klipphålor). Det är en tubformig grönalg som du kan klippa ungefär som gräslök och är god i matlagning.
När du skördar, välj tång som växer på exponerade platser med strömmande och friskt vatten. Undvik att plocka alger som växer nära avlopp och i båthamnar. Rörhinnan behöver sköljas några gånger i saltat vatten. Det lever ofta små kräftdjur i den.
Vill du veta mer om olika arter kan du ladda ner appen Livet i havet (gratis) eller Catxalots tångguide.