Så lagar du mat med alger – framtidens gröda

Närbild på misosoppa i en matskål

Tång och alger är något som många tror kommer bli ett allt vanligare inslag i matlagningen. För dig som är nyfiken på hur man kan använda tång, ta en titt på den Cookalong som genomfördes i samarbete med mästerkocken Louise Johansson @tastebylouise och Linnea Sjögren från företaget Catxalot.

Vi behöver äta mer hälsosamt och hållbart för att hantera de globala utmaningarna, och att alger är en del av framtidens mat råder det ingen tvekan om. Alger är sedan länge en vanlig råvara i asiatisk matlagning och redan idag används alger till exempel som konsistensgivare i glass. Nu seglar algerna dessutom in som ny och spännande smaksättare i de svenska köken. Alger innehåller bland annat proteiner, mineraler och fleromättade fettsyror. Just nu pågår mycket forskning om hur vi bäst kan tillgodogöra oss alla nyttigheter.

Var hittar jag tång?

I Cookalongen med Louise Johansson används blåstång och rörhinna. Blåstång växer på klippor och stenar i grunda vatten. Du kan skörda de yttersta skotten och knopparna med hjälp av en liten sax eller kniv. I matlagning bidrar blåstång med smak och konsistens. Rörhinna växer i vattenbrynet på grunda sten- och grusstränder och är mycket vanlig i hällkar (vattenfyllda klipphålor). Det är en tubformig grönalg som du kan klippa ungefär som gräslök och är god i matlagning.

När du skördar, välj tång som växer på exponerade platser med strömmande och friskt vatten. Undvik att plocka alger som växer nära avlopp och i båthamnar. Rörhinnan behöver sköljas några gånger i saltat vatten. Det lever ofta små kräftdjur i den.

Vill du veta mer om olika arter kan du ladda ner appen Livet i havet (gratis) eller Catxalots tångguide.

Vill du veta mer om vårt arbete inom maritima näringar? Hör av dig!

Lillemor Lindberg, Innovatum Science Park

Lillemor Lindberg

Innovationsledare Blå bioekonomi