Hantino utvecklar framtidens bygglösningar - med stöd från inkubatorn
Martin Blomfeldt har drivit byggföretag sedan 2012 och har under åren stött på många ineffektiva arbetsmoment. Men i stället för…
2024-12-23
Levande diskussioner och inspiration på årskonferensen för Skogsprogrammet Västra GötalandFörmiddagens program bjöd på en inspirerande bredd av ämnen och insikter från flera framstående talare, som på olika sätt berörde resurseffektivitet med skoglig råvara.
Dan Oscarsson, chef för Process- och Produktutveckling på Södra, delade med sig kring Södras satsningar på innovationer som biometanol, tannin och lignin – lösningar som bidrar till omställningen mot en hållbar framtid med skogen som grund. Anders Breitholtz, grundare och VD för PaperShell, presenterade ett högpresterande biomaterial som kan ersätta koldioxidintensiva material som aluminium och hårdplast. Han betonade vikten av att skapa cirkulära system för att säkerställa att material - som PaperShell, kan återgå till naturen som näringsrik jord.
Jeanette Lindh Svanqvist från Bengtsfors kommun visade hur cirkulär omställning skapar nya affärsmöjligheter, med exempel från RiK Symbios Bengtsfors där restmaterial omvandlas till innovativa produkter genom samverkan mellan industri och design.
Kirsi Jarnerö från RISE avrundade förmiddagen med en djupdykning i träindustrins värdekedja och biogena kolflöden, med fokus på möjligheterna för cirkulärt träbyggande och biobaserad plast.
-Så trevligt och bra program. Inte så skogligt – typ kubikmetrar och gallring – utan mer övergripande och inspirerande, riktigt kul säger Henrik Böhlenius, docent på SLU och styrgruppsmedlem i Skogsprogrammet Västra Götaland.
Alla presentatörer väckte engagemang i publiken, många frågor och reflektioner från deltagarna bidrog till en levande dialog som visade att ämnena är högaktuella.
Efter en gemensam lunch fortsatte konferensen med rundabordssamtal kring fyra olika teman; Hur underlättar vi för affärsutvecklingen för skogens många värden? Ökat byggande i trä – hur tar vi klivet? Möjliga kommersiella drivkrafter för att odla mer löv? och Hur ska industrierna försörja sig med hållbara kolatomer?
Samtliga bord bjöd på livliga diskussioner där deltagarna delade med sig av sina perspektiv och erfarenheter. Det framkom bland annat att det finns frustration över hinder som okunskap eller bristande samordning inom träbyggande, men också att det finns stor potential att lösa dessa utmaningar genom att arbeta tillsammans. Många deltagare uttryckte förhoppningar om att diskussionerna ska leda till konkreta samarbeten framöver.
Elin Svensson, projektledare och docent vid Chalmers industriteknik, deltog och tyckte att samtalen kring hennes bord hade bra flyt med balanserade diskussioner.
-Trots stor bredd i diskussionen blev det en bra balans mellan olika röster och olika perspektiv, till exempel småskaligt och storskaligt, innovation i närtid och långsiktiga visioner.
Jag tar med mig insikter om att vissa av de förutsättningar och samband som jag själv ser som självklara inte alls är det på samma sätt för andra typer av aktörer, och att det är värdefullt att mötas på det här sättet för att skapa förståelse för olika infallsvinklar och behov.
Dagen visade på vikten av att samla aktörer från olika delar av skogssektorn. Årets konferens visade att Skogsprogrammet Västra Götaland inte bara är en arena för diskussion, utan även en katalysator för handling.
-Det säger något att många ville komma en lång väg för att delta i samtalen, frågorna engagerar verkligen säger Jenny Sjöstedt från Västra Götalandsregionen.
Vi ser fram emot att följa hur idéerna från konferensen omvandlas till verklighet och hoppas på fortsatt samarbete och dialog inom skogsprogrammet.
Tack till alla som deltog och bidrog till att göra detta till en så framgångsrik dag!
Årskonferensen för Västra Götaland finansierades av Västra Götalandsregionen (VGR), Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Skogsstyrelsen, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Södra skogsägarna, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), samt kommunalförbunden i Fyrbodal, Boråsregionen, Skaraborg och Göteborgsregionen samt SLU partnerskap Alnarp.
Läs mer om Skogsprogrammet Västra Götaland på Västragötalandsregionens webbplats.