Nu nappar det snart i ladan

Flera fiskar i en anläggning för fiskuppfödning

Fiskuppfödning kan bli en näring för lantbrukare. Nu drar en förstudie om en test- och kunskapsnod för landbaserad fiskuppfödning igång.

Förstudien om en test- och kunskapsnod för landbaserad fiskuppfödning leds av Gröna Klustret i Nuntorp och ska utreda förutsättningarna för att gå vidare med en etablering av en testanläggning i fullskala för landbaserad uppfödning av sötvattensfisk. Förstudien vill även öka intresset, dels hos lantbrukare för att föda upp fisk och dels hos ett framtida nätverk av intresserade leverantörer, foderproducenter och förädlingsled. De fisksorter som pekas ut som lämpliga att föda upp är de afrikanska matfiskarna Clarias, alias Afrikansk ålmal, och Tilapia.

Landbaserad fiskuppfödning - en framtidsnäring

Under senare år har landbaserade recirkulerande odlingssystem (RAS) utvecklats. Dessa utgör redan i dag kompletterande produktion inom vissa lantbruksföretag. RAS-anläggningar är odlingssystem som minskar vattenåtgång och utsläpp av restprodukter till den omgivande miljön. Utvecklingen gör det möjligt för landbaserad fiskodling att expandera. Genom att flytta uppfödningen till land kan man minska negativ påverkan på miljön och samtidigt möta ökad efterfrågan på livsmedel.

Emelie Hennström, projektledare Innovatum Science Park och Carin Alfredsson, verksamhetsledare Gröna Klustret vid Nuntorps gård, där tes- och demoverksamheten ska utredas.
Emelie Hennström, projektledare Innovatum Science Park och Carin Alfredsson, verksamhetsledare Gröna Klustret vid Nuntorps gård, där tes- och demoverksamheten ska utredas.

Förstudien genomförs av Gröna klustret i samarbete med Innovatum Science Park och den etablerade skånska aktören Gårdsfisk. Västra Götalandsregionen och Fyrbodals kommunalförbund bidrar med 300 00 kr vardera till studien som genomförs under 2023.

Text: Thomas Forslin, Fyrbodals kommunalförbund

Kontakt på Innovatum Science Park

Emelie Hennström

Projektledare Blå bioekonomi