Rekordmånga företag på årets Automationsdag

Automationsdagen 2021

Drygt 100 företag och 260 deltagare möttes den 18 november för att ta del av det senaste inom automation och digitalisering för tillverkningsindustrin.

Det årliga eventet Automationsdagen har lockat besökare från teknikföretag, industri, forskare och högskolestudenter sedan 2014. Nytt för i år var att projektet Tillverka i trä och företag inom träindustrin medverkade eftersom intresset för nya automationslösningar ökar bland aktörer inom trähusbyggnation.

– Den stora uppslutningen visar att utöver intresset att hitta smarta tekniklösningar också finns ett stort behov efter Covid-restriktionerna att komma utanför företagets fyra väggar och få input från andra, kommenterar Jan Oscarsson, projektledare för Automationsdagen, Innovatum Science Park.

Genom ett tiotal seminarier lyftes aktuella utmaningar och trender inom den tillverkande industrin. Representanter från bland andra Volvo, AFRY, Högskolan Väst, ABB Robotic och GKN Aerospace gav inspirerande föreläsningar om flera högaktuella frågor. Exempelvis hur digitala tvillingar kan underlätta för tillverkningsindustrin. Om träindustrins stora utmaningar kring hållbarhet och digitalisering. Hur framtidens kollaborativa industrirobotar kan samarbeta med operatörer. 

Demonstrationer och nya kontakter på Produktionstekniskt centrum

Extra uppskattat bland deltagarna var de 20-tal utställare som visade kvalificerade produkter och tjänster på Produktionstekniskt centrum. I minglet möttes branschkollegor, forskare, leverantörer och studenter för att diskutera och ta del av nya tekniklösningar och tjänster. Här fanns automationsutrustning, robotar, mätteknik, nya produkter och koncept för kompetensutveckling att inspireras av.

Både från scen och i en av montrarna och berättade Anders Mejlvang om sensorer från Micro Epsilon Sensotest:

– Vi har medverkat i Automationsdagen under flera år. Det är bättre än en vanlig teknikmässa eftersom eventet är nischat och vi som möts här är intresserade av samma sak. Förutom bra mingel gillar jag mixen av seminarier och demonstrationer, säger Anders som är Business Development Manager.

Anders Mejlvang, Business Development Manager på Micro Epsilon Sensotest.
Anders Mejlvang, Business Development Manager på Micro Epsilon Sensotest.

På plats var också representanter från Saab Surveillance:

– Hos oss är resan in i digitaliseringen i full gång. Samtidigt följer vi noga vilka vägar teknikutvecklingen tar och vi samverkar med högskolor och universitet på flera sätt. Bland annat ser vi att Högskolan Västs koncept för kompetensutveckling av yrkesverksamma är ett bra komplement till vår interna utbildning, säger Olle Bergh, projektledare Business Intelligence.

En av utställarna var Shammeran Benjamin från Rebl Industries:

– Automationsdagen är en bra arena för oss – här finns både våra leverantörer och potentiella kunder. Vi marknadsför oss som ett bemanningsföretag och hyr ut robotar till industriföretag när de behöver förstärkning i produktionen.

Shammeran Benjamin från Rebl Industries.
Shammeran Benjamin från Rebl Industries.

Bland deltagarna fanns också forskare från Norges största tekniska universitet; Norwegian University of Science and Technology, NTNU:

– Vi forskar om framtidens trähusproduktion och är intresserade av den kunskap som finns här inom digitalisering och automatiserad produktion, berättade Tor Erik Nicolaisen, fakultetsledare vid NTNU.

Tor Erik Nicolaisen, fakultetsledare vid Norwegian University of Science and Technology, NTNU
Tor Erik Nicolaisen, fakultetsledare vid Norwegian University of Science and Technology, NTNU

Tor Erik och många fler var intresserade av Click In Fixture Systems monter där ett nytt system för fönstermontering demonstrerades:

– Eftersom vi har ett nytt koncept för fönstermontering är det oslagbart att kunna visa det på plats här idag för företag inom byggindustrin. Vi medverkar i projektet Tillverka i trä där vi både hittat nya affärspartner och forskare som hjälpt oss med att utveckla automationslösningar för tillverkning med vårt click-in-system, sade Anders Westring, VD, Click In Fixture Systems.

Click In Fixture Systems visade sitt nya och effektiva system för fönstermontering.
Click In Fixture Systems visade sitt nya och effektiva system för fönstermontering.

Om Automationsdagen

Automationsdagen leddes av moderator Karin Stenlund från Fyrbodals Kommunalförbund.

Eventet arrangerades av Innovatum Science Park, Högskolan Väst och IUC Väst.

Automationsdagen kunde följas både på plats på Innovatumområdet och online.

Tillverka i trä

Nytt för i år var att projektet Tillverka i trä och företag inom träindustrin medverkade eftersom intresset för nya automationslösningar ökar bland aktörer inom trähusbyggnation.

www.tillverkaitra.se

En del av Tech InWest Sweden

Automationsdagen var i år en del av Tech InWest Sweden – årets stora tillväxtevent inom industriell teknik.

www.techinwestsweden.com

Intresserad av möjligheterna med automation? Hör av dig!

Jan Oscarsson, innovationsledare

Jan Oscarsson

Innovationsledare Hållbar industri

Jenny Schmitz Dahlöf

Projektledare Hållbar industri