Fureho ska få rymdsektorn att tänka nytt

Team Fureho

Med sitt starka och lättviktiga 3D-material siktar Fureho på att ersätta metalldelar på farkoster både på jorden och i rymden. Men det kräver att branschen tänker om och vågar testa något nytt. Enligt Prarthanaa Khokar är det dock bara en tidsfråga innan Fureho korsar atmosfären. 

Det är inte första gången familjen Khokar beger sig ut på rymdresa. Nandan Khokar, vars PHD-forskning vid Chalmers ligger till grund för flertalet företag inom kompositindustrin, har redan en gång tidigare fått se sin idé flyga i rymden. Materialet TeXtreme som företaget Oxeon tillverkar har implementerats i rotorbladen på NASA:s helikopter på Mars. 

– Det var en 11 år lång resa för Oxeon, från de ursprungliga samtalen med NASA till att materialet till slut hamnade i en applikation. Så rymdintresset har alltid funnits där i bakhuvudet och när vi såg att specifika rymdaktörer visade intresse för materialet vi utvecklar på Fureho så ville vi göra det igen, säger Prarthanaa. 

Prarthanaa började sin karriär inom kompositindustrin just på Oxeon, där hon halkade in efter att ha avslutat sina studier i data- och informationsteknik vid Chalmers. Planen var att bara bli kvar en kort tid, men istället fick hon smak för startupvärldens spänning. Hon fick dessutom insyn i vad som kunde tänkas vara nästa stora grej inom branschen, vilket satte saker i rörelse hemma hos familjen Khokar. 

– Jag visste att min pappa hade ett par andra idéer som han diskuterat med oss i familjen, så jag frågade honom om inte tiden var kommen att testa gränserna och se om marknaden var redo. 

Furehos idé är ett 3D-material vars sammansättning skiljer sig från traditionella kompositmaterial. Fibrerna löper inte enbart på längden och tvären, utan även tvärs igenom materialet. Den unika sammansättningen gör det starkt nog att ersätta metalldelar. Materialet är dessutom lättare än metall, vilket är fördelaktigt inom flera fordonsindustrier, men kanske allra mest uppenbart i rymden där varje uppskjutet kilo är förenat med stora kostnader. 

Furehos lättviktiga 3D-material är starkt nog att ersätta metalldelar. I rymden är varje uppskjutet kilo förenat med stora kostnader.
Furehos lättviktiga 3D-material är starkt nog att ersätta metalldelar. I rymden är varje uppskjutet kilo förenat med stora kostnader.

Nytt 3D-material kräver omställning

Våren 2020 blev Fureho antagna till det nationella rymdprogrammet ESA-BIC, som Innovatum Science Park driver tillsammans med tre andra inkubatorer i Sverige. Den största utmaningen har, enligt Prarthanaa, varit att få branschen att tänka bortom redan beprövade material och öppna upp för något nytt – en omställning som inte sker över en natt. 

– Det är verkligen en känslomässig bergochdalbana, som kräver tålamod och uthållighet. Ibland vill man att saker ska gå fortare. Men det är fortfarande utmaningen som driver mig framåt, säger hon.

Furehos strategi är att involvera kunderna tidigt i processen. Samarbetet presenteras som en forsknings- och utvecklingsinsats med målet att förbättra materialet längs vägen efter kundernas specifika behov. 

– Enda sättet du kan övertyga folk är att de testar och ser själva om det funkar eller inte, säger Prarthanaa. 

I slutet av inkubationstiden på ESA-BIC hoppas Fureho på att kunna uppvisa resultat från de rymdkunder som just nu testar 3D-materialet. Och fler pilotprojekt väntar i pipelinen. Prarthanaa är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan materialet slår igenom i rymden. De långa tidsperspektiven inom rymdsektorn, och även Covid-19-pandemin som lett till flertalet indragna projekt, visar samtidigt på vikten av att sprida riskerna. Fureho satsar därför parallellt på uppdrag inom motorsport- och flygindustrin.

– Från ett affärsperspektiv måste vi hålla ett öga på rymden och ett på jorden. För det är en väldigt lång resa tills vi kommer till en punkt där vi kan göra stadiga försäljningar i rymden.

Innovatum Science Park öppnade dörrar

Rymdsektorn sticker även ut med sina höga krav på kvalitet och säkerhet. För Fureho innebär de rigorösa testningarna inför rymdanvändning en välkommen utmaning, med potentiellt stora belöningar på sikt. Materialet måste klara av stor yttre påverkan vid uppskjutning, och miljömässiga prövningar så som extrema temperaturförändringar och strålning. 

– Genom att visa att vi kan möta dessa tuffa krav så vet vi att vi kan möta andra krav inom andra industrier, säger Prarthanaa och lyfter fram ESA-BIC och Innovatum Science Park som en stor hjälp på vägen. 

Genom rymdinkubatorn får Fureho tillgång till teknologisk kompetens och nätverk inom rymdsektorn, samt en halv miljon kronor i utvecklingskapital som hjälper till att sponsra den långa rymdfärden. 

– Vi har redan kunskap om vårt material, men när det kommer till vad som krävs för rymdindustrin så förlitar vi oss på ESA-BIC. De guidar oss också till de företag som vi borde fokusera på, eftersom det vi utvecklar är väldigt specifikt, säger Prarthanaa och beskriver hur kontakten öppnat många dörrar och gett trovärdighet på marknaden. 

Rymdintresset mer än bara business

Familjen Khokars intresse för rymden sträcker sig dock bortom det rent affärsmässiga. För dem handlar rymden även om utmaningen och spänningen som väcks av att stå på randen till det ännu outforskade. Enligt Prarthanaa hjälper rymden till att placera in oss själva i ett större sammanhang. 

– När vi får se vår planet från långt håll förstår vi exakt hur sårbara vi är och att vi behöver ta mer ansvar för våra begränsade tillgångar. Så det är inte bara ett affärsintresse, utan även ett personligt intresse för oss, säger Prarthanaa och berättar att det även påverkar Furehos ambitioner på jorden. 

– Med ett lättare material kan flyg och bilar dra mindre bränsle, vilket sparar på jordens resurser.

Kortfakta Fureho

Fureho AB grundades 2017 av Fredrik Winberg, Prarthanaa Khokar, och hennes far Nandan Khokar. Fureho har utvecklat ett nytt lättviktigt och hållfast kompositmaterial som ersätter tunga metaller. Materialet är tredimensionellt och tillverkas av kol, keramik och glas. Det har hittills testats inom bl.a. motorsport och flygindustrin. Nu satsar Fureho på att göra skillnad för rymdindustrin.

www.fureho.com