Chassis Autonomy prisas som Årets startup

Chassis Autonomy vann Årets Startup. Foto: Jerry Lövberg

Hos vår inkubatorn utvecklar Peter Johansson och hans team ett unikt manöversystem som kan bana väg för helautonoma fordon. På fredagens Go Trollhätangala tog de emot det hedersfyllda priset Årets startup i Trollhättan 2022.

– Det går inte riktigt att beskriva i ord hur stolt och ödmjuk jag är över att vi blivit utsedda till Årets Startup! Priset betyder otroligt mycket eftersom mitt hjärta klappar hårt för Trollhättan och vår region. Trollhättan är min hemstad, det är här jag har mina rötter och det är här mina drömmar en gång startade. Om vi på Chassis Autonomy kan bidra till att sätta Trollhättan och Västra Götaland på världskartan som innovationscentrum, är jag extra stolt, säger Peter Johansson, VD och medgrundare av Chassis Autonomy.

Ensamma om att uppfylla EU:s lagkrav

Utan en mänsklig förare krävs supersäkra backupsystem som tar vid om någonting oförutsett händer. Det är här Chassis Autonomy kommer in i bilden. Vid motorfel eller andra allvarliga haverier säkerställer deras teknik att fordonet kan hantera situationen, fortsätta köra och stanna på en säker plats. Peter och hans team är i dag ensamma om en lösning som uppfyller EU:s nya lagkrav kring autonoma fordon (Regulation 2022/1426/EU).

– Enligt EU:s nya lagkrav får fordonet inte stanna hur som helst om ett haveri inträffar. Systemet måste vara supersäkert och det måste finnas en back-up, på samma sätt som det gör på flygplan. Utan detta kan autonoma fordon aldrig köras på större vägar, fortsätter Peter.

Fick 27 miljoner i EU:bidrag

Chassis Autonomy grundades 2021 av Peter och Thomas Li och bolaget blev samma år antagna till inkubatorn vid Innovatum Science Park där de nu får stöd. Under våren 2022 gick Immetric Invest in som första investerare och i augusti ingick bolaget ett samarbete med Kongsberg Automotive.

I december 2022 skedde det hittills största genombrottet då de beviljades 27 miljoner kronor i bidrag från EU:s program EIC Accelerator. EU ansåg nämligen att deras innovationen är av strategisk vikt för att möjliggöra helautonoma fordon inom EU. Tillväxten möjliggör nu upp till 15 nya jobbtillfällen i Trollhättan!

– Peter och hans team är verkligen värda detta pris! De har på kort tid lyckats åstadkomma fantastiskt mycket. Jag är övertygad om att Chassis Autonomi kommer spela en nyckelroll när det kommer till hur och när helautonoma fordon rullas ut på allmänna vägar, säger Eivind Vogel-Rödin, chef för Startupverksamheten vid Innovatum Science Park.

Bakom priset står Innovatum Science Park.