Årets startup utvecklar framtidens 3D-metallskrivare

Procada - Årets startup i Trollhättan. Foto Jerry Lövberg

Petter Hagqvist och Almir Heralic från Trollhättestartupen Procada utvecklar 3D-skrivarteknik som skapar helt nya möjligheter inom en rad branscher. Under fredagens näringslivsgala – Trollhättan Business Awards, tog de emot det hederfyllda priset Årets startup i Trollhättan 2023.

– Vi är hedrade av att bli utsedda till årets startup i så stark konkurrens. Det är extra roligt att få det erkännandet som deep tech-bolag baserat på världsledande forskning med ursprung i Trollhättan, säger medgrundaren Petter Hagqvist.

Kan snabba upp elektrifieringen av flygplan

Tekniken de utvecklat gör det möjligt att 3D-printa produkter i lättviktsmetall och med materialegenskaper som annars kräver exempelvis formgjutning, vilket är dyrt och ger långa ledtider.

– Vår teknik kan användas i en rad olika branscher och bidra till kostnadsbesparingar, mindre materialåtgång, kortare ledtider och möjlighet till viktoptimering. Vi skulle exempelvis kunna snabba upp elektrifieringen av flygplan då tekniken möjliggör lättare konstruktioner, säger Petter.

Grundarteamet har själva doktorerat vid Högskolan Väst inom den teknologi som ligger till grund för innovationen.

– Additiv tillverkning är ett teknikområde där Trollhättan har ett näringsliv och Högskola i absolut framkant. Det är en av de nyckelteknologier som spås få oss att ställa om till ett hållbart samhälle där produkter printas ut skräddarsytt, lokalt och utan spill. Bolag som Procada har en nyckelroll i den omställningen, säger Eivind Vogel-Rödin, Chef för startupverksamheten på Innovatum Science Park, som står bakom priset.

Grundarteamet Petter Hagqvist och Petter Heralic har doktorerat vid Högskolan Väst inom den teknologi som ligger till grund för innovationen.
Grundarteamet Petter Hagqvist och Petter Heralic har doktorerat vid Högskolan Väst inom den teknologi som ligger till grund för innovationen.

Kan göra skillnad även i rymden

Procada ingår i Innovatum Science Parks inkubator och har tidigare varit del av rymdprogrammet ESA-BIC Sweden som inkubatorn är med och driver. Procadas lösning kan nämligen skapa nytta även i rymden.

För att bygga reservdelar i tyngdlöst tillstånd krävs teknik som är snabb, precis och med låg vikt. Hittills har reservdelar i rymden skapats med hjälp av 3D-plastskrivare men i framtiden krävs bättre förutsättningar.

– Nyheten om att världens första 3D-metallskrivare nyligen påbörjat sin färd till den internationella rymdstationen har väckt stort intresse! Målet är vår teknik ska finnas med på den första bemannade marsresan, avslutar Petter.

Procada är också part i Produktionstekniskt centrum i Trollhättan. Här syns Almir Heralic  kalibrera ett 3D-skrivarverktyg som sitter på en industrirobot.
Procada är också part i Produktionstekniskt centrum i Trollhättan. Här syns Almir Heralic kalibrera ett 3D-skrivarverktyg som sitter på en industrirobot.

Vinnarmotivering

Procada utvecklar en innovativ och banbrytande teknik som är en nyckelkomponent ur ett konkurrens-, säkerhets- och hållbarhetsperspektiv. Lager på lager av nya möjligheter inom tillverkningsindustrin.

Ett spjutspettsområde för Trollhättans innovationsförmåga som har global lyskraft för akademi och näringsliv. Framtiden 3D-printas i Trollhättan!

Nominerade var även Herbox och Sunsurf Solar.