Lär dig 3d-printing – Ny kurs i mars

Innovatum Science Park Makerspace

Sitter du på en produktidé som väntar på att förverkligas? Har du förkunskaper inom CAD-konstruktion och vill ta steget vidare för att 3D-printa dina idéer? Då är detta kursen för dig!

Under tre onsdagseftermiddagar i mars erbjuder vi en kostnadsfri kurs som ger dig verktygen att gå från idé till färdig prototyp. Kursen ger dig grundläggande teoretiska kunskaper inom 3D-printing i kombination med praktiska övningar.

Erfaren kursledare med koll på teknik och business
Civilingenjören och affärscoachen Jan Björn är kursledare. Han har mer än 15 års erfarenhet av elektronik, hårdvarunära programmering, 3D-printing och prototyptillverkning. Jan har tidigare stöttat flera entreprenörer på deras utvecklingsresa och nu har du möjligheten att få honom som bollplank till just din produktidé.

Förkunskaper
Till skillnad från vår grundläggande kurs i 3D-printing vänder sig denna till dig som har förkunskaper inom konstruktion och CAD-mjukvara.

Upplägget
Kursen är i tre delar och kommer genomföras onsdagseftermiddagar mellan kl. 14-17 på Innovatum Science parks Makerspace. Anmälan innebär ett deltagande vid alla tre tillfällena.

Kursupplägg

Del 1:  Introduktion till 3d-printing
1 mars  kl. 14:00 - 17:00 

Hur funkar en 3d-printer och vad behövs för att kunna 3d-printa? Här får du en grundläggande genomgång av 3d-skrivaren och dess komponenter. Vi går igenom olika typer av 3D-skrivare och vad som skiljer dessa åt. Vi lär känna olika material och deras egenskaper. Vi får också en introduktion till  hur beredning (slicing) fungerar och  genomgång av slicer-program som används för att konvertera en CAD-modell till något som går att printa.

2. Printa snabbare, snyggare och starkare

8 mars kl. 14:00 - 17:00
Från konstruktion till färdig 3D-print. Vi går igenom hur du kan optimera din produktion för att printa snabbare, snyggare och starkare. Det blir en djupdykning i slicerparametrar och deras inverkan på printtid, hållfasthet och  utseende. Vi går också igenom intrimning, underhåll och uppgradering av 3D-printer för att nå ökad tillförlitlighet och print-kvalitet.

Efter detta kurstillfälle tar vi några veckors uppehåll med hemläxa att printa så mycket som möjligt och samla på dig frågor till sista tillfället. 

3. Uppföljning, bollplank och fördjupning

29 mars kl. 14:00 - 17:00
Nu får du chans att bolla problemställningar och ställa de frågor och funderingar som du samlat på dig i samband med hemuppgiften.  Kursen avslutas med en genomgång av automatisering av Printing  (mjukvarulösningar/mekaniska uppgraderingar) och ytterligare fördjupning i slicers.