Gröda med tillväxtpotential
Tång innehåller proteiner, mineraler, vitaminer, Omega-3 fetter samt korta och långa kolhydrater – mycket som är nyttigt för oss människor. Idag äter vi framför allt tång i asiatiska rätter, oftast med importerade råvaror. Målet för de svenska tångbönderna är att skapa lokalproducerade alternativ.
– Vi vill lyfta fram svensk, lokalodlad, tång och visa på dess fina egenskaper och kvalitet. Den smakar hav och umami, en mild smak som inte tar över, utan blir en smakförhöjare som lyfter andra smaker.
En som använt tång i produkter som bröd och tångknäcke under lång tid är Ola Dahlman på Bryggudden.
– Från början var de flesta skeptiska, men också nyfikna. Reaktionerna är oftast ”men det här är ju jättegott ju…” De senaste tre-fyra åren har tången fått betydligt mer plats och det är inte lika många som är skeptiska längre, berättar han.
Klicka här för att läsa mer om tångens egenskaper.