Jämställdhet inom Skogsbranschen är vägen mot en mer inkluderande framtid
Agneta Larsson är verksamhetsutvecklare på naturbruksförvaltningen, Västra Götalandsregionen. Hennes arbete fokuserar på skog och livsmedel, hon driver även frågor inom…
Idag importeras 72 procent av all sjömat som äts i Sverige - det är inte hållbart. Med innovativa cirkulära lösningar, ökad kunskap och stärkt marknad ska centrumbildningen bidra till en långsiktig och bärkraftig produktion av svensk sjömat genom:
• Öka livsmedelsproduktionen av fiskets fångster och sidoströmmar
• Expandera det hållbara vattenbruket
• Stimulera ett proteinskifte med fokus på blå-gröna proteinkällor
• Förändra konsumentbeteenden och höja efterfrågan på nya, hållbara och näringsriktiga sjömats-produkter
• Öka utbud och diversifiering av näringsriktig och svenskproducerad sjömat
• Öka samhällets robusthet och försörjningskapacitet genom blå livsmedelsproduktion
Genom forskning och kunskapsspridning skapar satsningen bättre förutsättningar för sjömatsproduktion. Forskningen fokuserar på ökad livsmedelsproduktion av vildfångad fisk och hållbar odling av alger, fisk och andra ätbara djur i cirkulära system. Den ska också utveckla smarta processmetoder där komplexa råvaror omvandlas till nya livsmedelsingredienser och produkter.
Forskningen ska dessutom fördjupa sig i konsumentattityder och sjömatens påverkan på människors hälsa, liksom miljöpåverkan av sjömatsproduktion, samt djurens hälsa och välfärd i odlingssystemen. Blå mat fokuserar också på administrativa hinder och planering av vatten- och kustzoner.
Blå mat är den största satsningen hittills på svensk sjömat med en finansiering på 48 miljoner från det statliga forskningsrådet Formas. Bakom centrumbildningen står en nationell samling av forsknings- och innovationsaktörer, regioner, kommuner, organisationer samt ett fyrtiotal företag. I satsningen ingår aktörer från sjömatens hela värdekedja från primär produktion i form av hållbara vattenbrukssystem och underutnyttjade vilda fiskarter till process- och produktutveckling samt framställning av hälsosam, svensk sjömat.
Innovatums roll | Koordinator för innovations- och företagskontakter |
Projekttid | 2024-12-30-2028-12-30 |
Medfinansiärer
Axfoundation, Fjällbackakräftor, Guldhaven Pelagiska, Göteborgs Fiskauktion, Hamra Fisk, Havsodlarnas producentorganisation, Klädesholmen Seafood, Landsbygdsnätverket, Lerøy, Luleå kommun, Länsstyrelsen i Gotlands län, Länsstyrelsen i Stockholm, Marenor, Marint centrum Simrishamn, Matfiskodlarna, Musselbaren, Musselfeed, N-research, Nomad Foods, Nordic Seafarm, Orkla, Pelagic Seafood Sweden, Pronofa, Royal Park Hospitality & Education Hub, Savolax, Scanfjord, Seac AB, Smögenlax, Sotenäs Symbioscentrum, Swedefish Machinery, Sweden Pelagic, Swedish Algae Factory, Swedish surplus energy collaboration, Swemarc
Stödjande
ASC, Axfood, Baltic Sea Impact Foundation/Blått kol, Blått Centrum Gotland, Catxalot, Coop, First Eye, Fiskbranschens Riksförbund, Gårdsfisk, Hushållningssällskapet Gotland, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten, Ica, Koastal, Kobb AB, Kristineberg Center, MSC, Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk, Nära Mat, Orust Shellfish, Ostronakademien, Paulig, Pond Fish and Greens, Region Gotland, Samla Sverige, Sjömatsfrämjandet, Submariner Network, Svenskmärkning, Svenskt vattenbruk och sjömat, Swedish Incubators & Science Parks, The Livekindly Company, Tillväxt Gotland, Vattenbrukscentrum Norr, Vattenbrukscentrum Ost, Världsnaturfonden WWF