Eivind Vogel-Rödin ny styrgruppsordförande för PTC

Eivind Vogel-Rödin blir ny styrgruppsordförande på Produktionstekniskt Centrum

Som ett led i att locka fler företag och startups till Produktionstekniskt Centrum blir Innovatum Science Parks inkubatorchef Eivind Vogel Rödin ny styrgruppsordförande.

Produktionstekniskt Centrum (PTC) i Trollhättan bedrivs världsledande forskning inom bland annat additiv tillverkning. Här samverkar företag och akademi för att utveckla och skala upp banbrytande innovationer som gör industrin mer hållbar och konkurrenskraftig.

– Miljön på Produktionstekniskt Centrum är världsunik och möjligheterna i att koppla ihop akademi, ett globalt företag, befintligt näringsliv och startups under samma tak, ger magiska spin-off-effekter. Detta är helt unikt i Sverige och befäster vår position som industrinära inkubator. Det ska bli väldigt roligt att få möjligheten att utveckla PTC vidare, säger Eivind.

PTC har spelat en viktig roll i utvecklingen

PTC startade 2008 med målet att öka innovationsförmågan, utveckla produktionstekniska lösningar och ge små och medelstora företag tillgång till avancerad utrustning. Satsningen visade sig vara ett lyckokast då PTC spelat en viktig roll i utvecklingen av en rad nya innovationer. När GKN Aerospace vid årsskiftet annonserade att de investerar 600 miljoner i en ny fabrik för additiv tillverkning i Trollhättan, tillskrevs också det innovativa samarbetet inom PTC, en viktig del av framgången.

Idag drivs samverkansmiljön av Innovatum Science Park, Högskolan Väst, GKN Aerospace, IUC Väst och Swerim. Ytterligare tio företag är aktiva parter.

Styrgruppen jobbar strategiskt med den övergripande riktningen och består av representanter från samtliga fem huvudparter. Eivind tar över rollen efter Thomas Sätmark, tidigare VD på IUC Väst.

Produktionstekniskt Centrum ligger tvärs över gatan från Innovatum Science Park. Här finns finns 3600 m2 yta med utrustning.
Produktionstekniskt Centrum ligger tvärs över gatan från Innovatum Science Park. Här finns finns 3600 m2 yta med utrustning.

Hållbar återvinning och reparation i fokus

Ett viktigt fokus framöver är att etablera ett så kallat ”Remanufacturing Center” som ska bidra till hållbar återtillverkning och reparation. Målet är att förbättra resurseffektiviteten och motståndskraften inom den svenska tillverkningsindustrin och påskynda övergången till en cirkulär ekonomi.  

Tanken är att centret kommer att fungera som en accelerator för återtillverkning genom att sammanföra industri, akademi och offentliga aktörer för att utveckla och skala upp hållbara och motståndskraftiga lösningar.

– Arbetet är i sin linda men vi hoppas snart kunna berätta mer, avslutar Eivind.