Banbrytande innovationer från Tillverka i Trä på Nordbygg

Nätverket Tillverka i trä (TiT) har haft en aktiv vecka på Nordbygg i Stockholm. TiT kunde visa upp den unika innovationsstugan där flera företag från nätverket representeras med olika typer av produktnyheter.

Under mässan delade TiT monter med Woodbe som vann Nordbyggs guldmedalj för den mest innovativa produktnyheten förra året och visade upp sitt patenterade BiteLock-system som också finns representerat i Innovationsstugan.

- Veckan på Nordbygg har varit väldigt givande. Det var bra att få se intresset för både BiteLock och innovationsstugan och självklart att prata med alla besökare i vår monter. Som medlemmar i Tillverka i Trä var det även kul att dela monter med dem för att visa vårt fina samarbete säger Filip Palosaari, delägare Woodbe Engineering.

Under Nordbygg visades Innovationsstugan upp, fylld med produktnyheter från medlemmari nätverket.
Under Nordbygg visades Innovationsstugan upp, fylld med produktnyheter från medlemmari nätverket.

Innovationsstugan - fylld med nyskapande produkter
Innovationsstugan väckte nyfikenheten hos många besökare som gärna ville ta sig en kik inne i stugan och inspireras av de innovativa lösningarna. Vi kunde också identifiera flera stora och små aktörer som kan bli intressanta för nätverket framåt.

Innovativa byggsystem i fokus
Mellan stugans vägg och tak kan besökaren till exempel utforska Woodbes Bitelock-system som är ett är ett självlåsande stomsystem med korslimmat trä. Systemet ger ett stilrent intryck då varken spik eller skruv används.

Fönstren i stugan är monterade med systemet Click-In som är utformat av företaget Fixture Systems. Fönstren är monterade med en ny patenterad metod som är mer tidse¬ffektivt & flexibelt än de traditionella.

Hållbara materialval och konstruktionsteknik
På två av innerväggarna kan besökarna se produkter från företaget Eld och Vatten. De är målade med två av deras passiva brandskydd som byggs in i byggnader för att förhindra att bränder uppstår. Innovationsstugans innervägg är även isolerad med Ekolutions hampabaserade isolerskiva.

Stugan visar även upp Inwocos utfackningsvägg ”Klimatskal 4.0” som de beskriver som nästa generations ytterväggar. Väggen byggs upp av mindre standardiserade moduler i rastret c/c 100. Modulerna sätts samman till kompletta väggelement i Inwocos. Detta ger beställaren en flexibel montering och full kontroll genom hela produktionen.

Fler miljövänliga lösningar för byggbranschen
Recoma ger nytt liv åt avfall som kastats och förvandlar det till hållbara och cirkulära byggskivor. Deras PackWall byggskivor som syns i Innovationsstugan tillverkas av återvunna mjölkkartonger och kompositförpackningar som annars blivit avfall. Inget tillsätts vid tillverkningen och den energi som går åt för tryck och värme kommer helt från förnybar energi.
Innerväggen i Innovationsstugan är uppreglad med Wood Tubes pappersreglar. De tillverkas av återvunnet papper och konstrueras som traditionella väggar byggda med stålreglar men minskar koldioxidutsläppen med ca 92 % i jämförelse. De förbättrar också snickarens arbetsmiljö avsevärt. Innovationsstugan har byggts med hjälp av Fridh&Hell’s som en pålitlig och kunnig partner.

- Vi har haft en riktigt bra vecka här på Nordbygg med en spännande blandning av branschfolk att nätverka med. Vi har också hunnit lyssna på en del föreläsningar som varit både inspirerande och väckt nya tankar kring återbruk och cirkularitet säger Linda Nordén, projektledare på Innovatum Science Park.

Innovatum Science Park stärker nätverkets närvaro med Tillverka i Trä-presentation
Under torsdagen kunde besökarna även få nöjet att lyssna på en presentation av TiT. Jan Oscarsson, från Innovatum Science Park höll en presentation för drygt trettio deltagare där han beskrev hur nätverket jobbar och presenterade våra medlemsföretag som drar nytta av att vara medlemmar i nätverket.

Med sig på scen hade han Filip Palosaari från Woodbe och Lars Hartman från Verkstadsbolaget, två av medlemsföretagen i TiT. De kunde också berätta om sitt deltagande i nätverket och vilka fördelar det gett dem.

- Roligt att få möjligheten att prata om nätverket när så många av branschens olika skrån är representerade. Syftet med oss är ju bland annat att öka effektivt byggande i trä och minska utsläppen av CO2 från byggsektorn vilket vi delar med många av aktörerna som är på plats den här veckan. Vi hoppas komma hem med flera nya kontakter som är intresserade av att bli en del av Tillverka i Trä säger Jan Oscarsson, innovationsledare på Innovatum Science Park.

Tillverka i Trä:s nätverkslunch samlar kunskaper och visioner

Nätverket passade också på att avsluta veckan med en nätverkslunch för de medlemmar som önskade att ses. Under lunch fick deltagarna möjlighet att både blicka bakåt kring vad som genomförts i projektet, men framför allt låg fokus på vad som väntar framåt.

- Kul att nätverka med Tillverka i Trä, intressanta diskussioner kom upp mycket tack vare nya ansikten. Det välkomnas verkligen! Säger Lars Hartman, Vd på Verkstadsbolaget.

Under Nordbygg kunde besökarna träffa ca 900 engagerade utställare och ta del av 300 intressanta programpunkter. TiT är nöjda med mässans fyra dagar som bjudit på flera intressanta och inspirerande samtal som kan leda till nya kontakter.

Vill du veta mer om Tillverka i Trä? Hör av dig!

Jan Oscarsson, innovationsledare

Jan Oscarsson

Innovationsledare Hållbar industri