Elflexibel industri
Industrins omställning är i full gång – och elflexibilitet är en nyckel. Ett viktigt steg för ökad konkurrenskraft tas nu…
2025-06-18
– Att involvera studenter i BlåS-projektet är ett viktigt inslag för att bredda perspektiven och få in nya idéer. Deras reflektioner tillför både kritiska och kreativa insikter som stärker projektets helhetssyn och långsiktiga hållbarhet, säger Kristin Johansson, projektledare för Blå Samverkan.
Den ena gruppen har fokuserat på hur social hållbarhet och blå rättvisa kan integreras tydligare i den blå bioekonomin. Genom intervjuer med aktörer inom näringsliv, akademi och offentlig sektor lyfter de fram behovet av större inkludering, särskilt av småskaliga aktörer som lokala fiskare.
Studenter: Saido Adan, Johanna Blombäck, Amanda Duckert, Stina Eliasson och Lisa Jonasson. Handledare: Anna-Karin Bergman, Göteborgs universitet
Den andra gruppen har undersökt hur fler kan äta svensk pelagisk fisk. Deras arbete visar på potentialen i att använda skolmåltider som en motor för beteendeförändring. Genom att införa mer blå mat i skolorna, stärka samarbetet med lokala fiskare och utveckla infrastruktur i hamnar kan både klimatnytta och konkurrenskraft uppnås.
Studenter: Lisa Andreasson, Albin Lundén, Lisa Svensson, David Staxler, Joar Strand och Ida Sporrsäter. Handledare: Niclas Rönnström, Göteborgs universitet.
Genom att engagera studenter i arbetet med att kartlägga och analysera social hållbarhet och entreprenörskap inom den blå bioekonomin, skapas möjligheter för nya perspektiv och innovativa lösningar. Studenternas insatser bidrar till att identifiera hinder och möjligheter för omställningen till en mer hållbar och inkluderande blå bioekonomi i kustsamhällen – i linje med målen för Blue Bio Clusters, som kopplar lokal utveckling till europeiska strategier och nätverk.
Studenternas arbeten visar hur nya perspektiv kan ge konkreta förslag till förändring – och påminner oss om att hållbar omställning kräver både innovation och reflektion.