Svante årets unga företagare i Västra Götaland

Årets Unga Företagare i Västra Götaland 2023

Under Företagarnas regionfinal den 7 september korades bland annat Årets Unga Företagare i Västra Götaland 2023. Vinnaren var ingen mindre än Svante Olsson, grundare av startupbolaget ElektroSkutt som tidigare varit del av vår inkubator.

Under sina år som elektriker upplevde Svante Olsson från Trollhättan en rad olika problem som borde kunna lösas på smartare sätt. Bland annat slängde han tusentals meter flexrör - helt i onödan. Här föddes idén till startupbolaget Elektroskutt och hans första produkt Dutts - ett litet hjälpmedel som håller flexrören på plats, och som säkerställer att de inte åker tillbaka in i väggen.

Affärsidén bakom Elektroskutt är att utveckla innovativa och hållbara produkter som underlättar och effektiviserar elektrikers vardag. Och här har Svante helt klart lyckats. Produkten Dutts har redan sålts i miljontals och 2022 prisades den som Årets Elnyhet. Dessutom har Svante släppt ytterligare tre produkter (Klicks, Blocks och Stepps) och fler är på ingång.

Svante har sedan starten och fram till i våras fått affärsutvecklingsstöd och hjälp genom vår inkubator. Produktutvecklingen har skett i vårt Makerspace där Svante kunnat 3D-printa prototyper av sina produkter för att testa, vidareutveckla och demonstrera för andra.

Vi på Innovatum Science Park är stolta och glada över Svantes vinst och hoppas att det inspirerar fler unga entreprenörer att testa och vidareutveckla sina idéer.

Vinnarmotiveringen:

Det sägs att alla stora uppfinningar är sprungna ur ett mänskligt behov. Därför är människorna som ser problem oerhört värdefulla för att vi ska komma framåt.

Årets Unga Företagare har inte bara identifierat svårigheter, han har även löst dem och realiserat ett flertal innovationer. Därtill har han haft modet att tillverka i Sverige och involverat lite otippade aktörer i produktionen. Kanske har vi en ny Håkan Lans i vardande. Säkert är i alla fall att Årets Unga Företagare knappast har bidragit med sin sista uppfinning.