English en

Tångindustrin växer – och skapar nytta för fler

Senast uppdaterad: 2025-05-30 14:25

Tångskörd med Nordic Seafarm 2025

En ung bransch som samverkar för framtiden

Under ytan, från Bohuslän längs med Hallandskusten och vidare, odlas en ny råvara som aldrig förr - svensk tång. Och i takt med att tången växer, växer också nya produkter, tjänster och samarbeten fram. Ett av dem är kampanjen Svensk tång i säsong, som samlar branschen för att lyfta tångens hela potential.

Kampanjen samlar i dag över 30 svenska företag och organisationer som odlar, förädlar, utbildar eller på andra sätt arbetar med svensk tång – från storskalig produktion till turism, smakupplevelser och innovation. Flera av företagen har under våren arrangerat och deltagit i gemensamma aktiviteter som på olika sätt lyfter tången och dess olika användningsområden.

– I grunden är det ett initiativ från branschen. Vi på Innovatum Science Park fungerar som en neutral plattform som kan skapa struktur för samverkan, säger Elsa Fries, som är projektledare inom blå bioekonomi på Innovatum Science Park.

Tång – Sveriges första vårprimör

Till skillnad från de flesta andra grödor växer tången under vintern och är som bäst att skörda tidigt på våren. Den är rik på bland annat mineraler, vitaminer, antioxidanter och naturligt umami.

– Vi ser ett stadigt växande intresse – både från industrin och från vanliga konsumenter. Många vill förstå hur tångodling går till, och våra guidade turer har blivit ett viktigt sätt att förklara tångens potential, säger Kajsa Olsson från Nordic Seafarm som är ett av Sveriges mest etablerade tångföretag, med både produktion och produktutveckling.

– Vi har lyckats kombinera kommunikation, försäljning och utbildning. Det har varit avgörande för vår tillväxt – vi har fördubblat vår försäljning de senaste åren, säger hon.

Nya affärsmodeller

Under de senaste åren har det skett ett verkligt uppsving inom tångområdet. Antalet företag har vuxit betydligt och idag finns aktörer i hela värdekedjan – från odling till konsumtionsklara produkter. Men att skala upp kräver mer än passion – det kräver affärsmodeller och strukturer. Det är där företag som Koastal kommer in.

– Vi jobbar med att bygga en modell där fiskare kan komplettera sin verksamhet med tångodling. Det är ett sätt att skapa mer resiliens i en bransch som påverkas av kvoter och säsonger, säger Samuel Amant från Koastal.

Koastal fungerar som en slags ett nav i värdekedjan – de erbjuder bland annat hjälp med att söka tillstånd och lösa logistik och avsättning. Det gör det möjligt för andra att odla tång utan att själva behöva ta hela affärsrisker med den nya grödan.

– Vårt mål är att bygga ett ekosystem där inte varje odlare måste uppfinna allt från början, utan där vi tar hand om delar av logistiken och affären, så att fler kan komma igång.

Mer än mat – en framtidsindustri

Tång är inte bara mat, idag utvecklas också produkter inom biobaserade material, kosmetik och ingredienser för framtidens industri. Kajsa Olsson på Nordic Seafarm tror att hybridprodukter och biomaterial blir nästa stora steg.

– Hybridprodukter inom livsmedel – där tång blandas med andra ingredienser – ser vi som en tydlig trend. Men också nya användningsområden inom biomaterial kommer starkt.

Branschen är enig: det finns mycket mer att upptäcka.

– Vi har bara skrapat på ytan. Det kommer att komma fler användningsområden – det är vi helt säkra på, säger Elsa Fries på Innovatum Science Park.

 – Det vi vill nu är inte bara att tångbubblan växer, utan att vi når ännu längre, till aktörer som kan bidra till ännu större kommersiell skala, säger Samuel Amant på Koastal.

Vill du veta mer om hur vi stöttar blå företagande - kontakta oss!

Elsa Fries

Projektledare Blå bioekonomi

Maria Eléhn

Projektledare Blå bioekonomi