WorldFootballPlayer matchar klubbar och spelare utan agenter

Nu lanserar fotbollsprofilen Jonas Björk den digitala plattformen WorldFotballPlayer för att hjälpa spelare och klubbar under elitnivå att matcha globalt utan mellanhänder.

Rekryteringsprocessen inom fotbollsvärlden tar ofta lång tid och kräver rätt kontakter eller agenter. Nu lanserar fotbollsprofilen Jonas Björk den digitala plattformen WorldFootballPlayer för att hjälpa spelare och klubbar under elitnivå att matcha globalt utan mellanhänder.

— Är man inte fotbollsproffs och har kontakter är det otroligt svårt att hitta rätt utan agenter. Jag vill bidra till att fotbollsspelare slipper betala dyra mellanhänder och har större möjlighet att komma i kontakt med rätt person, på rätt klubb. Målet är att öppna upp fotbollsvärlden och göra den lite enklare och bättre, säger grundaren Jonas Björk.

Redan innan lanseringen stod ett 1000-tal spelare på kö för att skapa konton på WorldFootballPlayer.

Stor utmaning även för klubbarna

Globalt finns 265 miljoner registrerade fotbollsspelare. Endast 130 000 av dem räknas som professionella. Rekryteringsutmaningarna på semiprofessionell nivå gäller inte bara spelarna, utan drabbar även klubbarna.

Bland de klubbar som redan registrerat konton syns bland annat Ljungskile SK, Säffle SK, IK Rössö Uddevalla och IK Kongahälla. Även en världsledande agentur är nyligen signad.

— Plattformen underlättar och förenklar rekryteringsarbetet för oss som klubb mot att träffa rätt spelare! Plattformen ger oss ett brett underlag av spelare från både Sverige, men också i världen, säger Linus Carlström från IK Kongahälla. 

Som tränare sedan 15 år tillbaka är Jonas välbekant med klubbarnas utmaningar.

— Både jag och många tränare med mig får löpande förfrågningar via sociala medier från spelare från hela världen. Tyvärr är det ofta som klubbens behov och spelarens profil inte matchar och mycket tid läggs då ner i ner i onödan från både parter, fortsätter Jonas.

Jonas Björk tillsammans med kollegan Emil Zeghachov Larsson som båda är från Ljungskile. Jonas har själv spelat fotboll på elitnivå och är sedan 15 år tillbaka tränare.
Jonas Björk tillsammans med kollegan Emil Zeghachov Larsson som båda är från Ljungskile. Jonas har själv spelat fotboll på elitnivå och är sedan 15 år tillbaka tränare.

Verktyget som Jonas själv saknat

Det var i bilen på väg hem efter en fotbollsträning för fem år sedan som idén till plattformen föddes. Jonas hade då, utan framgång, ägnat åtskilliga månader åt att hitta en spelare till laget han tränade.

— WorldFootballPlayer är det verktyg som jag själv saknat både som spelare och tränare.

För att möta behoven är plattformen uppbyggd utifrån de färdigheter som vanligtvis efterfrågas, exempelvis bolltekniska kunskaper, position på plan och om man som spelare är höger- eller vänsterfotad. En klubb som är på jakt efter en högerfotad högerback ska enkelt kunna söka i plattformen utifrån just de kriterierna.

Sedan årsskiftet är Ljungskilebolaget del av inkubatorn vid Innovatum Science Park. Teamet består i dag av Jonas Björk, Emil Zeghachov Larsson och Filip Lönnqvist.