Tång, en växande gröda i Sverige och Europa
Sista torsdagen i mars är det tångpremiär, nu skördas tången – en gröda som spås bli en betydande del av…
Det här projektet handlar om hur vi kan nyttja så mycket som möjligt av den biomassa vi skördar i havet och omvandla de restströmmar som inte går till mat till högvärdiga produkter. På så sätt ökar graden av tillvaratagande och den marina resursens samhällsnytta. En nyckel för att ta vara på och förädla så mycket som möjligt av restströmmarna är bioraffinering.
I en fallstudie som leds av RISE kommer projektet att utforska förädlingspotentialen hos räkskal. Skalen innehåller flera intressanta komponenter där kitin, världens näst vanligaste, men mest outnyttjade biopolymer, har störst förädlingspotential för framförallt textil och medicinteknik.
Syftet med projektet är att utvärdera en effektiv bioraffinaderiprocess som i förlängningen kan breddas till annan marin biomassa och andra restströmmar (fiskrens, alger, manteldjur etc.). Genom att koppla samman aktörer från näringsliv och offentlig verksamhet i nya värdekedjor, utvärdera förädlingsprocessen i termer av hållbarhet, storskalighet och teknoekonomi, är visionen att marina restströmmar om 5-10 år inte ses som avfall utan som värdefull råvara.
Vår roll | Projektpart |
Projekttid | 2021-12-01 – 2023-05-31 |