SmartUrine digitaliserar urinproven

Team SmartUrine

Från manuell urinprovtagning till digitaliserad och automatiserad! Genom en ny typ av uppkopplat toalettsistinlägg vill startupbolaget SmartUrine förenkla urinmätningar och provtagningar inom sjukvården.

Med SmartUrines toalettsitsinlägg sker provtagningen automatiskt när patienten kissar och testsvaren skickas digitalt till sjuksköterskan eller läkaren. Målet? Att spara sjukvårdens resurser, ge patienten en bättre upplevelse och samtidigt öka testens tillförlitlighet och bidra till bättre hygien.

Manuella prov innebär en rad utmaningar

– Urinprov används flitigt inom sjukvården eftersom det ger en bra bild över människors hälsostatus. Dagens manuella urinprov är dock mycket tidskrävande och innebär en rad utmaningar för både sjukvården och patienten. Behovet av att förbättra proceduren är stort, säger medgrundaren och VD:n Peidi Liu, som själv är njurforskare och har undervisat i ett studentlaboratorium som hanterar urinprover.

SmartUrine antogs till Innovatum Science Parks startupinkubator hösten 2019 och teamet arbetar just nu för fullt med produktutveckling och kundvalidering. Teamet består av Peidi Liu, Marouane Bousfiha, Pengzhi Zhou och Supakarn Ned Phatcharasophon.

Genom en ny typ av uppkopplat toalettsistinlägg vill SmartUrine förenkla urinmätningar och provtagningar inom sjukvården.
Genom en ny typ av uppkopplat toalettsistinlägg vill SmartUrine förenkla urinmätningar och provtagningar inom sjukvården.