Algbläck kan bli hållbar byxfärg

Ida Näslund Mounid

Färgningen står för en stor del av miljöbelastningen i produktionen av kläder och kräver stora mängder kemikalier, vatten och energi. Nu finns det en närproducerad lösning. Ett bläck gjord av alger som är både giftfritt och fullt nedbrytningsbart.

Startupbolaget Mounid med Ida Näslund vid rodret, är utvalt till finalist i tävlingen Innovationskraft med sin affärsidé kring algbläcket. Det var under studierna inom mönsterformgivning och tryck på textil, som Ida Näslund behövde en lösning på utmaningen att hitta en hållbar färg.

-Jag började klura på egna lösningar och alger fanns i tanken och när jag fick kontakt med en formgivare som jobbade med alger fick jag också ingång till forskare inom alger och kemi som gick igång på idén, säger hon till tävlingen Innovationskraft.

Algbläcket har flera fördelar sett till både miljö och hälsa, utan skadliga ämnen samt att det inte konkurrerar med odlingsbar mark. Just nu utvecklar Ida Näslund sin affärsidé med stöd av bland andra vår startupinkubator och Wargön Innovation.