Norbite och Mounid finalister i Venture Cup

Norbite och Mounid är finalister i Venture Cup Sverigefinal

Den 12 oktober koras vinnarna i Sverigefinalen av Venture Cup. I finalen syns två startups från Innovatum Science Park - Norbite som ingår i rymdinkubatorn ESA-BIC och alumnen Mounid.

I våras vann Norbite årets Game Changer i Venture Cups final i region Öst och Mounid tog hem priset årets Impact Maker region väst. Vinsterna gav dem en plats i den stundande finalen.

Plastätande larver för mat-och avfallsutmaningar

Norbite, med Nathalie Berezina i spetsen har patenterat en teknik där plastätande larver används för att bli av med avfall och samtidigt fungera som näringsrik mat. Runt 100 larver konsumerar en plastpåse på omkring ett dygn. I slutet av processen är plasten borta och i stället ersatt med högkvalitativt protein, fett och fibrer som kan användas som livsmedel, till foder och i ekologiskt jordbruk.

Norbite är sedan 2021 en del av den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC som Innovatum Science Park är med och driver. Norbites lösning har nämligen stor potential att göra skillnad även i rymden när det kommer till mat- och avfallsutmaningar. I rymden är cirkularitet en absolut nödvändighet, särskilt vid långa rymdresor. Hantering av fast avfall och återanvändning är obligatoriskt. Ändå är plastavfall extra svårt att hantera i rymden på grund av dess kemiska mångfald och fysiska egenskaper. Att göra det möjligt för besättningen att bli självförsörjande med mat är också av hög vikt.

Mer om Norbite
I rymden kan Norbite drömma stort
Plastätande larver blir käk på rymdfärden
Larverna äter plast och blir till människoföda: ”Löser två problem på en gång” (DI.se)

Foto: Norbite och Unsplash

Algbläck för en hållbar textilbransch

Färgningen står för en stor del av miljöbelastningen i produktionen av kläder och kräver stora mängder kemikalier, vatten och energi. Mounid, med Ida Näslund vid rodret, tar fram ett hållbart alternativ till konventionell färg för textil- och modeindustrin. Genom mikroalger utvecklar Mounid en unik algbläcks-färg för textil-och modeföretag.

Algbläck eliminerar skadliga kemikalier och mikroplaster från att användas och erbjuder textilbranschen giftfri färg som möjliggör att kunna designa och tillverka 100% cirkulära textila färgglada produkter.

Mounid har tidigare ingått i vår inkubator och får också stöd via vårt dotterbolag Wargön Innovation.

Mer om Mounid
Mounids algbläck – Årets Impact maker i Venture Cup Region Väst

Mounids grundare Ida Näslund.
Mounids grundare Ida Näslund.