Automationsdagen – tio år av tillväxt och innovation inom industrin

Nu är det snart dags för 2024 års upplaga av Automationsdagen. Den 28 november öppnas portarna för tionde året i rad! Under de senaste tio åren har eventet genomgått en fantastisk utveckling och har inte bara växt i storlek utan även i betydelse för regionen och för industrin som helhet.

Från att ha varit ett mindre event med färre deltagare och en mindre scen på Produktionstekniskt Centrum (PTC), har Automationsdagen förvandlats till ett eftertraktat forum för att utforska de senaste trenderna och teknologierna inom automation och digitalisering. Anders Mejlvang, som varit en del av evenemanget sedan starten, beskriver det tidiga eventet som en mycket mindre tillställning. Han berättar om hur eventet har utvecklats och växt så pass att det nu rymmer flera hundra deltagare. För idag har eventet cirka 300 deltagare och ett 20-tal utställare vilket genererar en hel del nätverkande och nya samarbeten.

- Det har verkligen krävt mycket av de ansvariga. Bara logistiken under eventet är en stor del idag. Det som började som ett mindre forum har nu blivit en central mötesplats, tillägger Anders.

PTC är fortfarande i centrum för Automationsdagen då företagen och Högskolan Väst som är knutna dit är en stor del av både planering och genomförande. Här hittar man numera också utställningsdelen som alla deltagare kan besöka under eventet.

Tommy Christensen, projektledare på Innovatum Science Park är den som startade upp och drev eventet för tio år sedan och har sedan dess funnits med i arrangemanget på olika sätt. Idag är han med i planeringsgrupperna och har nära kontakt med företag som är knutna till PTC och Automationsdagen.

En resa mot framgång

Automationsdagen har under åren lockat både nya och återkommande besökare, mycket av framgången kan tillskrivas arrangörernas ständiga utveckling av innehållet. En viktig röd tråd i planeringen av eventet är att det alltid varit flera organisationer som samarbetat, idag är det Innovatum Science Park, Högskolan Väst och IUC Väst som driver eventet. Det är precis samma styrka som finns i Produktionstekniskt Centrum där flera organisationer samverkar.

Redan från start var Automationsdagens upplägg en fysisk demonstration som blandades med berättelser om de deltagande företagens egna erfarenheter. Under de första åren när eventet hade färre deltagare delades de in i mindre grupper som fick rotera mellan olika stationer. Det konceptet fick strykas efter några år när antalet deltagare ökade. Men på senare år har det glädjande nog tagits upp igen i form av workshops där man som deltagare kan välja att fördjupa sig i något ämne man finner intressant.

- För många deltagare och företag är en stor behållning av Automationsdagen, just möjligheten att få insikt i hur andra tänker och löser sina utmaningar – ett erfarenhetsutbyte som inspirerar och ger uppslag till nya idéer, säger Tommy.

En annan framgångsfaktor är den personliga kontakten mellan utställare och besökare. Eventet har lyckats behålla en känsla av gemenskap, där regional anknytning och branschöverskridande diskussioner har en central plats.

- Det finns alltid något nytt och spännande att presentera. Det är inte bara eventets storlek som ökat – variationen av branscher och tekniker har bidragit till en bredare relevans, och det är just detta som lockar ett mångfacetterat deltagande. Vi har stammisar som kommer tillbaka år efter år, och de har säkerligen hjälpt till att sprida Automationsdagens goda renommé, säger Anders.

Efter varje event får besökarna svara på en utvärdering. Alla kommentarer, både positiva och negativa tas i beaktande. Det kan handla om allt från parkeringsplats och mat till presentation och utställning. Det gör att planeringsgruppen kan vara på alerten och utveckla eventet åt det håll som besökarna önskar.

- Som utställare får du mycket mer personlig kontakt här än på stora mässor och det är just dessa möten som många deltagare uppskattar, berättar Anders.

Framtiden för Automationsdagen

När vi nu firar 10-årsjubileum, blickar arrangörerna framåt mot ännu fler år av innovation och samverkan. Trender som AI och digitalisering är heta ämnen som fortsatt kommer att utvecklas och diskuteras i många år framöver, men också andra branscher, såsom träindustrin och svetsautomation, väntas spela en stor roll på kommande Automationsdagar.

- Automation som är lättanvänd och som företagen själva kan förändra har alltid varit ett populärt område för eventet. Tack vare AI ökar möjligheterna för lättapplicerad automation ännu mer, säger Tommy.

Både Tommy och Anders har sett hur eventets teman har förändrats över tid. Till exempel var kollaborativa robotar en stor trend när Automationsdagen startade, men har sedan dess blivit vardag för tillverkande företag. Idag är AI det hetaste ämnet i branschen som alla vill veta mer om.

- Människans kreativitet kring nyttjandet av AI kommer alltid presentera något nytt och spännande. Jag tror att AI kommer att vara ett hett ämne för många år framöver, men vi ser också fram emot utvecklingen inom andra områden som träindustrin och svetsautomation, säger Anders.

Automationsdagen har gått från att vara en liten lokal tillställning till ett viktigt nav för den regionala industrin. Detta jubileumsår markerar inte bara en tillbakablick på vad som varit utan även en spännande resa in i framtiden för tillverkning och digitalisering.

- Automationsdagen har blivit något av årets höjdpunkt, nästan som en fest där man avslutar året med engagerande diskussioner och en härlig energikick, avslutar Tommy.

Vill du veta mer om Automationsdagen? Kontakta:

Jan Oscarsson, innovationsledare

Jan Oscarsson

Innovationsledare Hållbar industri