Hantino utvecklar framtidens bygglösningar - med stöd från inkubatorn
Martin Blomfeldt har drivit byggföretag sedan 2012 och har under åren stött på många ineffektiva arbetsmoment. Men i stället för…
2024-12-20
Automatisering hos Björkåfrihet – en innovativ lösning för framtiden
En central del i detta arbete är ett examensprojekt som genomförs av Kasper Bråthen och Danni Hussain, två studenter vid Högskolan Väst. Deras arbete fokuserar på att automatisera delar av Björkåfrihets insamlingsprocess för kläder. Mer specifikt undersöker de hur öppning och tömning av insamlade klädpåsar, en process som idag utförs manuellt, kan effektiviseras med hjälp av tekniska lösningar.
- Detta examensarbete har varit en lärorik utmaning där vi har fått en djupare förståelse för komplexa aspekter kring textilåtervinning och klädinsamling, säger Kasper.
Den 1 januari 2025 träder en ny lag i kraft som kräver att textilavfall sorteras ut och samlas in separat i Sverige. Lagstiftningen, som syftar till att främja cirkulär hantering av textilier, gör det aktuella arbetet med Björkåfrihet extra relevant. Som en del av projektet undersöks hur deras insamlingsprocess kan effektiviseras och automatiseras.
Mer specifikt ligger fokus på att automatisera öppning och tömning av insamlade klädpåsar – en process som idag utförs manuellt. Målet är att minska arbetsbelastningen, skapa en bättre arbetsmiljö och möta det ökande inflödet av kläder som doneras till verksamheten.
Att automatisera något så komplext och varierande som en klädinsamlingsprocess innebär flera utmaningar. En av de största svårigheterna har varit att hantera de olika förutsättningarna hos påsarna. De varierar i storlek, material och fyllnadsgrad, vilket gör det svårt att skapa en lösning som fungerar universellt. Dessutom kan innehållet i påsarna vara av mycket olika slag, från robusta textilier till sköra klädesplagg, vilket ställer höga krav på precision och försiktighet i öppnings- och tömningsmekanismen.
En annan utmaning är att balansera teknisk funktionalitet med säkerhet. Prototyperna har genomgått omfattande tester för att säkerställa att innehållet i påsarna inte skadas, samtidigt som processen är tillräckligt snabb för att möta verksamhetens behov. Riskanalyser och simuleringar har spelat en avgörande roll i att identifiera problem och förbättra lösningarna.
-Med vårt arbete vill vi presentera ett steg närmare en lösning för en automatiserad klädinsamlingslina. Vår ambition är att bidra med innovativa idéer och värdefulla insikter som kan inspirera och stödja den fortsatta utvecklingen inom området, säger Danni Hussain
En ytterligare aspekt är ergonomi och arbetsmiljö. Målet har varit att skapa en lösning som inte bara automatiserar processen utan också avlastar personalen. Att integrera teknik som är lättanvänd och kan samspela med den befintliga insamlingskedjan har krävt noggranna överväganden kring design och användarvänlighet.
Trots utmaningarna har projektet gjort stora framsteg. I samarbete med Högskolan Väst har tre koncept utvecklats, där prototyper och simuleringar används för att testa olika tekniska lösningar. Fokus ligger på att hantera påsarna med precision, minimera skador på innehållet och säkerställa att lösningarna är tillräckligt flexibla för att fungera i en varierande insamlingsmiljö.
Genom att automatisera dessa delar av processen kan Björkåfrihet frigöra resurser som kan användas till andra delar av verksamheten. Dessutom bidrar lösningarna till att stärka organisationens förmåga att möta både nationella och internationella mål för en cirkulär ekonomi, där återanvändning och effektiv resursanvändning står i fokus.
Automatiseringsarbetet hos Björkåfrihet är en del av en större kontext inom projektet Smart Omställning. Projektet, som finansieras av Tillväxtverket, syftar till att skapa hållbara förändringar i industrin och ideell sektor genom innovativa samarbeten och tekniska lösningar. Björkåfrihets arbete är ett konkret exempel på hur projektet kan bidra till både lokala och globala utmaningar genom att koppla samman aktörer från olika sektorer.
Arbetet visar också hur teknik och innovation kan möta praktiska behov i en vardagsnära verksamhet, samtidigt som det stärker en hel värdekedja för hållbar textilhantering. Det är ett exempel på hur förändring kan börja i det lilla, men ge ringar på vattnet i ett större sammanhang.
Vi ser fram emot att följa utvecklingen och resultaten från detta arbete. Automatiseringslösningarna är inte bara en satsning för Björkåfrihets framtid utan kan också bli en inspiration för andra som vill ta del av möjligheterna med en cirkulär och hållbar ekonomi.
Arbetet genomförs inom ramen för projektet Smart omställning och finansieras av Europeiska unionen, Västra Götalandsregionen och Region Halland.