PTC- en stolt och innovativ miljö med plats för framtiden

Innovation och forskning i världsklass på Produktionstekniskt centrum

I samarbete med Innovatum District presenterar vi Produktionstekniskt Centrum (PTC) – en unik spets med större bredd än Kungliga Tekniska Högskolan och Chalmers tillsammans. Följ med och lär dig om en utvecklingsarena, orkestrerat av Innovatum Science Park och Högskolan Väst, dit företag, studenter och forskare från hela världen samlas för innovation och forskning!

Samlar världen kring hållbar industriell utveckling

I den första av fyra filmer, som tillsammans beskriver den roll som PTC har för både startups, forskare, studenter och etablerade företag, berättar Linda och Tommy om världsledande forskning på PTC och en unik miljö som bidrar till utvecklingen av hållbar industri. En viktig del av miljön är nätverket och samarbetet samt de kompetenser som finns representerade.

-Det är en miljö där man kan hjälpa varandra att nå framgångar, säger Tommy. Det är den stora blandningen på individer som ryms i miljön som medför till en positiv och hållbar utveckling inom Hållbar industri.

Hör Linda Bohlin Trajkovski, VD för Innovatum Science Park och Tommy Christensen, verksamhetsledare PTC, berätta om den expertkunskap och innovativa produktionstekniska lösningar som ryms här.

Mallen för GKN Aerospace's nya globala forskningscentra

GKN Aerospace är den tyngsta spelaren från näringslivet inom Produktionstekniskt Centrum. För GKN har PTC blivit en inspiration och förebild­­ när den globala koncernen etablerar nya forskningscentra runt om i världen och det är den unika samverkan mellan akademi, småbolag och stora bolag som är utgångspunkten. Det är just samspelet med de mindre företagen med spetskompetens och Högskolan Väst som ger unika fördelar.

Träffa GKN Aerospace forskningschef Henrik, som berättar om lättviktsforskning och hur dynamiken som PTC erbjuder varit en inspiration och mall för nya globala forskningscentra i USA, England och Holland

Forskning och utbildning parallellt

Idag har omkring 80 personer från Högskolan Väst sin placering på Produktionstekniskt Centrum och jobbar i samverkan med företagen för att hitta nya lösningar. Samtidigt bedrivs utbildning och både studenter och redan yrkesverksamma kommer hit och lär sig det senaste om exempelvis Industri 4.0 eller 3D-printing. Här finns en internationell dragningskraft med hela 25 olika nationaliteter representerade. När hungriga studenter, erfarna professorer och företag som är väldigt kompetenta inom sina områden möts, uppstår det spännande saker som leder till ny kunskap. Smartare automation och mer effektiva hållbara tillverkningsmetoder är huvudspåren vid Produktionstekniskt Centrum.

Hör Lennart, ansvarig Högskolan Västs forskningsprogram Primus, berätta om Produktionstekniskt Centrums fantastiska resa från start till där vi är idag.

En miljö för företag att utvecklas i

För företag och startups innebär Produktionstekniskt Centrum en miljö med möjlighet både till produktutveckling och samarbete med andra företag, som till exempel GKN. Här finns utrustning och kunskap för att utveckla och utvärdera till exempel materialegenskaper eller processproblem.

-Förhoppningsvis kommer samarbetena föda betydligt fler framtida projekt tillsammans där utnyttjandet av hårdvara och de personella resurserna och samarbetet kan utökas, säger Fredrik Ohlsson, produktutvecklingsansvarig för Oxeon AB.

I den sista filmen i serien om Produktionstekniskt Centrum får du möta Procada AB, ett startup-bolag samt Elikomposit AB och Oxeon AB, två mindre företag som tagit del av och utvecklats genom de unika möjligheter som ryms i Produktionstekniskt Centrum

Vill du veta mer?

Tommy Christensen

Innovationsledare Hållbar industri och verksamhetsledare PTC
Victor Blom

Victor Blom

Projektledare Hållbar industri