De ska underlätta distansledarskap – får finansiering

PQM Systems

Rekordmånga arbetsplatser har ställt om till digitalt och förändringarna ställer nya krav på ledarskapet. Startupbolaget PQM Systems har utvecklat ett digitalt verktyg som ska hjälpa till. Nu får de 300 000 kronor i finansiering av Vinnova.

– Det känns fantastiskt! Förtroendet från Vinnova är ett bra bevis på att vi är rätt ute! Vår tjänst behövs och håller en hög innovationshöjd. Pengarna ska användas till att jobba vidare med vår affärsmodell så att vi är redo för expansion, säger Markus Sulkupuro, VD och medgrundare av PQM Systems.

Under pandemin har rekordmånga arbetsplatser ställt om till digitalt. Däremot hänger inte ledarskapsprocesserna med, menar grundarteamet Petter Sigvaldsen och Markus Sulkupuro som har mångårig erfarenhet av kvalitetsstyrning och ledarskap. Teamet har utvecklat en total kvalitetsprocess för ledarskap som kunderna kan dra nytta av via en digital plattform. 

– Nyckeln till en välmående och effektiv organisation är just ledarskapet. PQM är ett digitalt stöd som hjälper ledare och medarbetare att skapa och nå gemensamma mål men också att skapa en positiv balans mellan arbetsliv och vardag, fortsätter Markus.

"Det svåra är inte att mäta utan att genomföra förändringarna"

Det som utmärker PQM Systems är att de fokuserar på hela ledarskapsprocessen.

– Det finns många bra digitala verktyg där ute som hjälper företag att samla in data kring medarbetarnas engagemang och mående. Det svåra är inte att mäta utan att faktiskt genomföra förändringarna. Många ledare klarar inte den processen. PQM:s styrka är att hjälpa organisationen hela vägen!

PQM vänder sig i första hand till små och medelstora företag och bland kunderna syns bland annat IT-bolaget Trinax, Jätten Cater och konsultbolaget Nikita.

Utbrändhet blev starten

Idén till PQM Systems föddes redan 1997 men det var först drygt 20 år senare som Petter och Markus valde att satsa helhjärtat på idén.  

– Vi har genom åren sett hur kraven på ledarskap förändrats och själva upplevt konsekvenserna av bristande processer för uppföljning och utveckling och har själva tidigare i arbetslivet drabbats av utmattningssyndrom.

Teamet får stöd av inkubatorn

Hösten 2020 antogs teamet till startupinkubatorn vid Innovatum Science Park där de nu får affärsrådgivning och stöd som ska hjälpa dem att expandera.

– Inkubatorn har varit ovärderlig för oss sen dagen vi kom med. Att få en duktig drivande coach, bra lokaler och tillgång till nätverk och resurser har accelererat vår expansionsresa.

–PQM har hittat en unik nisch på marknaden med en innovativ produkt som är anpassad både utifrån ledare och medarbetare. Jag har stark tilltro till att deras plattform kommer göra stor skillnad för många arbetsplatser framöver, säger Frida Jägerband, bolagets affärscoach vid Innovatum Science Park som själv är entreprenör och investerare.  

Kortfakta PQM Systems

PQM är en digital process och ett verktyg för ledarskap och medarbetarskap. Det digitala verktyget hjälper företag att bland annat skapa bättre resultat, öka tryggheten för ledare och förbättra arbetslivsbalansen. Processen baseras på kvalitetsfilosofin TQM (Total Quality Management). En filosofi som använts i processindustri och kvalitetssystem i decennier. PQM är en anpassning av TQM med syfte att utveckla människor i organisationen. PQM Systems AB grundades i Trollhättan 2018 av Petter Sigvaldsen och Markus Sulkupuro.

Läs mer här