Cstrider – ska återta vattenvägarna

Transport över vatten är ett av de mest effektiva sätt att transportera passagerare på. Trots detta är det idag färre människor som åker båt i Stockholm än för hundra år sedan. Lär känna startupen Cstrider som, med hjälp av deras vattenburna transportsystem - ska återta vattenvägarna och ändra på detta.

Urbaniseringen har ökat behovet av klimatsmarta och nytänkande transportlösningar; däribland passagerartransport över vatten. Cstriders hållbara, självkörande och elektriska transportsystem ska möjliggöra enklare marina transporter som möter det här behovet

Ska modernisera passagerartransport över vatten

Grundaren Tobias Husberg och hans tidigare Volvo-kollegor, Emilia, Jens, Per och Ed, bedömer att många städer hade gynnats av att modernisera resandet med snabb och effektiv pendling på vatten. Därför väljer teamet idag att, med hjälp av inkubatorn, fokusera på att fortsätta utveckla transportsystemet. Med rötterna i västkusten/Göteborg har de även en vilja att återta båtbyggeri igen. Planen är därav att fokusera på utveckling och produktion på regional nivå.

–Vi vill inte bara återta vattenvägarna, vi vill även återta båtbyggeri igen. Vi vill fokusera på både regional utveckling och produktion, då det är en viktig del i att skapa en hållbar och säljbar produkt, säger Tobias Husberg från Cstrider.

Använder teknik från rymdindustrin

Det vattenburna transportsystemet kommer även att använda sig av teknik från rymdindustrin varav bland annat satellit för att styra de självkörande båtarna. Teamet bakom Cstider planerar därför även att söka in till rymdprogrammet ESA-BIC för att få extra hjälp inom dessa delar. Innovatum Science Park är en av fyra inkubatorer i landet som driver det nationella inkubationsprogrammet.

–Inriktningen med ESA BIC, marin miljö och hållbar industri, som Innovatum Science Park har passar oss bäst, fortsätter Tobias.

Teamet är medvetna om att det kommer att ta tid att industrialisera systemet. Fokus under den närmaste tiden är att hitta rätt finansiering och samarbetspartners samt att börja bygga prototyper. Tillsammans med deras affärscoach Jan Björn är Cstrider redo att återta vattenvägarna.

–Det är inte bara en liten gadget. Det kommer att ta tid. Så vi är kvar här så länge vi kan och får, avslutar Tobias.

Kontakt Cstrider

Tobias Husberg
tobias.husberg@cstrider.com
+46 722 120 221
www.cstrider.com