Ska spara ledningsägare mångmiljonbelopp

Eningo visualiserar ledningar i marken digitalt

Skadade markledningar kan slå ut samhällsviktiga funktioner och kostar nätägare omkring en halv miljard kronor varje år. Startupbolaget Eningo har en smart lösning på problemet.

Inför byggprojekt måste infrastruktur så som avlopp, gas, fiber och vatten, skyddas och märkas ut. Arbetet är i dag manuellt, tidskrävande och kostar en hel del pengar. Det medför att byggprojekt allt för ofta påbörjas innan all infrastruktur är tydligt utmärkt. Risken för skadade ledningar är då hög och kostnaderna det medför uppgår till omkring en halv miljard kronor årligen.

GPS-teknik visualiserar ledningarna

Eningo vill förenkla och digitalisera arbetet. Därför utvecklar de en applikation som visualiserar ledningarna digitalt.

– Mycket infrastruktur har redan GPS-koordinater. Trots det, finns inget enkelt sätt att nyttja det. Vi drar nytta av teknik som redan finns och gör den användbar, säger Linus Olsson, medgrundare av Eningo.

Applikationen kommer kunna användas direkt av byggentreprenörer på plats. Data kan integreras direkt i grävmaskinens styrsystem men också visualiseras i mobila enheter med hjälp av AR.

– Det är inte ovanligt att en och samma byggplats har fyra, fem olika ledningsägare. Det innebär i dagsläget att lika många fälttekniker behöver vara på plats och koppla upp sig på elskåp, använda fysiska kartor och rita på marken. Vi vill förenkla hela processen, säger Linus.

Del av rymdinkubatorn

Våren 2019 antogs Eningo till Innovatum Science Parks startupinkubator, för att få stöd att utveckla sin produkt. Senare samma år antogs de också till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC, vilket innebär att de bland annat får utvecklingskapital och tillgång till expertkompetens.

– Vi är jätteglada! Det ger oss helt rätt förutsättningar.

Teamet bakom Eningo driver sedan tidigare mätteknikföretaget Atritec och har sett utmaningarna i branschen på nära håll.

– Teamet har en unik kompetens. Kombinationen av mätteknisk kunskap och kunskap inom AI och maskinstyrning är helt rätt förutsättningar. Deras produkt passar väl in i rymdinkubatorn eftersom de nyttjar och förädlar positioneringsdata, säger Deborah Lygonis, affärscoach och ansvarig för ESA-BIC:s filial på Innovatum Science Park i Trollhättan.

Kort om Eningo

Eningo effektiviserar och kvalitetssäkrar arbetet med att skydda infrastruktur i marken. Därför utvecklar de en applikation som visualiserar ledningarna digitalt. Data kan integreras direkt i grävmaskinens styrsystem men också visualiseras i mobila enheter med hjälp av AR.

www.eningo.se