Bebb Baby ska stärka föräldrars hälsa

Cecilia Larsson, Grundare av Bebb baby

Startupen Bebb Baby vill med sina ergonomiska produkter råda bot på föräldrars onda ryggar, som i dagsläget kostar multum både i lidande och pengar. ”Jag vill förbättra arbetsmiljön i hemmet”, säger vd:n Cecilia Larsson. Vaggan iRock är bolagets första produkt, men visionerna sträcker sig längre än så. 

iRock är en höj- och sänkbar vagga på hjul, vars långsida går att öppna för att enkelt kunna lyfta upp och lägga ner barnet. Idén är sprungen ur Cecilias egna erfarenheter under föräldraledigheten med dottern.

– Jag stod i en spänd båge över vaggan, vilket gjorde väldigt ont i ryggen. Om du jobbar på Volvo hade du aldrig fått stå i de här arbetsställningarna, så varför ska vi göra det i hemmet?

Ryggproblem ett stort samhällsproblem

Cecilia är långt ifrån ensam om sin upplevelse. Hälften av alla kvinnor får problem med ryggen i samband med graviditet och förlossning. Ryggproblem i stort kostar samhället 19 miljarder kronor per år och är en av de främsta orsakerna till sjukskrivning idag. Genom att erbjuda ergonomiska produkter till föräldrar vill Cecilia förbättra deras hälsa och minska samhällskostnaderna.

iRock är bara början. Cecilia jämför sin första innovation med en låt tillhörande ett komplett album med så kallade ”föräldravänliga produkter” eller ”parent friendly products” – PFP. Konceptet kan ses som en blinkning till alla barnsäkra produkter.

– De flesta babyaffärer utgår från barnets bästa, och det gör vi också, men vi har föräldrarna i första rummet. Mår föräldrarna bra så mår barnen bra.  

Har fått patent

Bebb Baby har fått svenskt patent för iRock och en PCT-ansökan för internationellt patent är inlämnad.

Innovatum Science Park såg potentialen i Bebb Baby och i mars i år blev bolaget del av inkubatorn. Kontakt har etablerats med tillverkare, distributörer och återförsäljare både i Sverige och USA. En prototyp av iRock förfinas av en designer och möten med investerare är inbokade.

– Min affärscoach på Innovatum hjälper mig att strukturera upp arbetet, förbättra pitchen och introducerar mig för sitt kontaktnätverk av investerare och finansiärer, säger Cecilia.

Plan på byte och uthyrning

För att förenkla för föräldrarna och spara på miljön är tanken att Bebb Babys produkter även ska kunna hyras och bytas ut.  

– Min dröm är att föräldrar med ett enkelt klick i vår app kan byta ut sin produkt mot en ny. Vi kommer och hämtar produkten som barnet vuxit ur och monterar nästa.  

Cecilia ser stor potential för Bebb Baby även utanför hemmet, i verksamheter som har hand om många barn. Till exempel skulle iRock kunna förbättra arbetsmiljön på förskolor. Avtal har skrivits med ett logistikföretag vars plan är att förse sjukhus med vaggan – som ett hjälpmedel för personalen. Cecilias hoppas att iRock ska komma så många som möjligt till gagn.

–  Tänk om kvinnor med ryggont redan på sjukhuset skulle kunna bli erbjudna att få med sig en iRock hem.

Från känd uppfinnarfamilj

iRock må vara Cecilias första innovation, men långt ifrån den första i familjen. Hennes pappa, farbror och kusin är uppfinnare med hundratals patent och pappa Ralf Larson ligger bakom kända innovationer och miljardvärderade bolag så som Arcam, Länsman och Triab.

– Jag har vuxit upp i en verkstad, bland popnitar och svarvspån, och stått på mässor och sålt pappas produkter. Jag har sett att det är möjligt att gå från idé till verklighet.

Cecilia tog tidigt språnget ut i en egen karriär då hon som 14-åring började resa världen runt som fotomodell för märken som H&M, L’Oreal och Lindex. Hon bodde i Paris och utbildade sig till civilekonom, men ser försäljning som den röda tråden genom sitt arbetsliv. Hon har sålt media på Dagens Industri och jobbar idag med biotech som Investor relation manager – erfarenheter hon tror kan gynna Bebb Baby.

– Min erfarenhet av sälj inom vitt skilda områden ger mig en stabil grund att stå på i arbetet med Bebb Baby. Att jag dessutom är ekonom och förstår mig på siffror hoppas jag kan skapa trygghet för investerarna, säger Cecilia. 

Kontakt Bebb Baby

Cecilia Larsson, Grundare Bebb Baby AB
info@bebbbaby.se
076 - 39 67 270