Finalisterna som pitchar på Startup Day

Herbox från Orust ska göra tamponger lättillgängligt för fler. Carjoy från Trollhättan satsar på mobila fordonstekniker som bokas digitalt. Hjärtblad från Uddevalla vill säkra tillgången på färska grönsaker året runt på ett miljövänligt sätt. Nu är teamen i final i affärsidétävlingen Innovatum Science Park Startup Challenge som avgörs på Startup Day i Trollhättan den 19 november.

Vinnaren får ta emot Swedbanks entreprenörskapsstipendium på 25 000 kronor och antas till inkubatorn vid Innovatum Science Park.

– Många av tävlingsbidragen har hållit en hög nivå och det är jättekul att vi har ett så starkt startfält på scen under Startup Day. Samtliga tre finalidéer har potential att göra stor samhällskillnad och entreprenörerna har visat stort engagemang, säger Eivind Vogel-Rödin, verksamhetschef vid Innovatum Science Parks inkubator.

Arton team fick träffa juryn
Tävlingen som varit öppen under fem veckor har attraherat privatpersoner och nystartade företag från en rad olika orter i Fyrbodalsområdet (Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Mellerud, Färgelanda, Åmål och Hunnebostrand). Bland de sökande gick 18 team vidare för att pitcha för juryn i skarpt läge. Men innan dess erbjöds samtliga professionell pitchträning för möjlighet att vässa sina presentationer.

Juryn har bedömt idéerna utifrån kriterier så som behov på marknaden, graden av nytänk, tillväxtpotential och hur de bidrar till en hållbar utveckling.

–Vi på Swedbank tycker att entreprenörskap är otroligt viktigt för tillväxten i vårt närområde. Och att som jurymedlem få möta så många engagerade entreprenörer var otroligt kul. Konkurrensen var tuff, säger Tobias Hellberg, bankchef för Swedbank i Trollhättan och Vänersborg.

Juryn från vänster övre raden: Kjetil Haugbro, Emma Wikström, Tobias Hellberg, Deborah Lygonis. Undre raden: Frida Jägerbrand, Patrik Sjöstrand och Eivind Vogel-Rödin.
Juryn från vänster övre raden: Kjetil Haugbro, Emma Wikström, Tobias Hellberg, Deborah Lygonis. Undre raden: Frida Jägerbrand, Patrik Sjöstrand och Eivind Vogel-Rödin.

Pitchar på scen under Startup Day
Tävlingen avslutas med en final i Trollhättan den 19 november under eventet Startup Day där vinnaren koras efter att finalisterna pitchat sina idéer på scen.

– Alla som vill är varmt välkomna att komma till Trollhättan för att heja fram finalisterna! Startup Day är ett kostnadsfritt event där vi lyfter innovativa idéer och västsvenska succéer. Men det gäller att skynda sig att boka sin plats innan biljetterna tar slut, säger Eivind Vogel-Rödin.

Finalisterna:

Hjärtblad
Vertikal inomhusodling av mikrogrönt för att säkra tillgången på färska grönsaker och vitamintäta produkter året runt. Med korta transporter ska Hjärtblad erbjuda snabba leveranser till restauranger, butiker och privatpersoner. På sikt är målet att erbjuda Hjärtblad som ett helhetskoncept i franchiseform.

Team: Malin Grääs och Fredrik Grääs
Ort: Uddevalla


Herbox
30% av jordens befolkning menstruerar, ändå finns inte mensskydd tillgängligt på de allra flesta arbetsplatser och skolor. Det är varken hållbart eller jämställt och ett problem som teamet bakom Herbox vill lösa! Med hjälp av en skräddarsydd prenumeration med unikt framtagna dispensers innehållande 100% ekologiska tamponger, vill Herbox göra det möjligt för företag, skolor och organisationer att erbjuda gratis mensskydd tills sina elever och anställda.

Team: Hanna Lautse och Linn Rosenqvist
Ort: Orust

Carjoy
Carjoy vill göra det enklare att få hjälp med bilen, On-demand, där kunden befinner sig, till schyssta och transparenta priser och på tider som går utanför den lokala verkstadens. Carjoys Fordonstekniker bokas via en digital plattform och åker ut till kunden med 100% fossilfria servicefordon för att hjälpa till på plats.

Team: Jonas Aronsson och Simon Ekstrand
Ort: Trollhättan

Juryn:


- Tobias Hellberg, Bankchef Swedbank, Trollhättan och Vänersborg
- Deborah Lygonis, Affärscoach, Innovatum Science Park
- Frida Jägerbrand, Affärscoach, Innovatum Science Park
- Eivind Vogel-Rödin, Inkubatorchef, Innovatum Science Park
- Patrik Sjöstrand, Investment Manager, Almi Invest
- Emma Wikström, Affärsområdeschef, Combitech
- Kjetil Haugbro – Leder accelerationsprogrammet på Blender Collective

Delta på Startup Day

Var med och heja fram vinnaren fredagen den 19 november i Trollhättan. Startup Day bjuder på en hel dag där du som besökare får lyssna till innovativa idéer och västsvenska succéer. Det bjuds på framgångstips och lärdomar från framstående entreprenörer som startade resan hos oss, du får träffa en rad spännande startups, nätverkande.