Grefab satsar på elbåtar i Göteborgs hamnar

Anders Söderberg VD, Grefab och bild på hamn

Göteborgs hamnar tar ett stort steg mot framtidens hållbara båtliv. Med stöd från projektet go:LEIF har flera laddpunkter för elbåtar lanserats i stadens fritidsbåtshamnar. Här berättar Anders Söderberg, VD för Grefab om deras del i satsningen, vilken är en del av en större vision för att elektrifiera Göteborgs transportsystem och minska dess miljöpåverkan.

Grefab, som äger och driver flera fritidsbåtshamnar i Göteborgsregionen, har installerat en 22 kW publik laddare på Saltholmen och gjort hela den näst yttersta bryggan på Hinsholmen fullt elektrifierad. Satsningarna förväntas inte bara minska utsläppen och bullret utan också inspirera fler båtägare att välja eldrivna alternativ.

Ett nödvändigt steg mot ett hållbart båtliv

- Vi insåg tidigt vikten av att bidra till omställningen mot ett mer hållbart båtliv, säger Anders. Redan 2019 genomförde vi en förstudie tillsammans med Business Region Göteborg som visade att vi kan skapa goda förutsättningar för elektrifiering relativt enkelt.

Förstudien visade att en av de viktigaste åtgärderna var att säkerställa tillräcklig effekt på laddstolparna samt att utveckla en betallösning som gör det enkelt för kunderna att betala för sin förbrukning.

- Det är viktigt att de som vill byta till elbåt känner sig trygga med att de kommer att ha stabil tillgång till el i våra hamnar, tillägger Anders.

Kundernas respons och framtidens utmaningar

Grefabs kunder är väl medvetna om de miljöutmaningar som båtlivet innebär.

- Våra kunder förstår behovet av att minska utsläpp och skydda våra vattenmiljöer, men kostnaden för helt eldrivna båtar är fortfarande en barriär för många, säger Anders. Vi tror att det initialt kommer vara entusiasterna som bygger om sina båtar eller köper långsammare elbåtar som kommer att driva utvecklingen framåt.

Fokus framåt

För Grefab ligger fokus nu på att utvärdera de nyligen genomförda investeringarna i hemmaladdning och publika laddare.

- Vi behöver se hur väl dessa lösningar fungerar i praktiken och om vi behöver justera något. Speciellt intressant blir det att se användningen av de publika laddarna på Saltholmen och Hinsholmen och om våra val av platser var rätt.

En annan utmaning för framtiden är att hitta snabbladdare som Grefab känner sig trygga med klarar de marina utmaningarna i hamnarna.

- Vi har ännu inte hittat snabbladdare som möter våra krav, men vi följer teknikutvecklingen noga och är redo att investera när marknaden kan leverera, förklarar Anders.

Grefabs engagemang i go:LEIF-projektet är ett viktigt bidrag till en hållbar framtid för båtlivet. Med nyinstallerade laddpunkter och en stark vilja att driva utvecklingen framåt visar Grefab att hållbarhet och innovation går hand i hand.

Om projektet go:LEIF
Sverige och Norge har tillsammans över en miljon fossildrivna fritidsbåtar vars koldioxidutsläpp uppskattas till över 400 000 ton/år - plus miljöskadliga ämnen. Projektet har som mål att genom elektrifiering, smart teknologi och hållbara affärsmodeller vara en del i den gröna omställningen. Samarbetet sker under namnet go:LEIF (Grön Omställning med Laddning, Elektrifiering och Infrastruktur för Fritidsbåtar).

Skagerrakregionen har med sin utpräglade fritidsbåtskultur, många hamnar, marina besöksmål och en tradition av båttillverkning goda förutsättningar för snabb omställning. Projektet ska skapa förutsättningar för att etablera ett laddstråk för elbåtar i fritidsbåtshamnar längs kusten från Göteborg till norska Kristiansand. Bland annat ska över 400 laddpunkter skapas i projekthamnarna i Lysekil, Arendal i Norge och Grefabs hamnar i Göteborg


Projektet finansieras av EU genom ÖKS Interreg samt Västra Götalandsregionen. Parter i projektet är Agder Fylkeskommune, Arendal kommune, Business Region Göteborg, Föreningen Lydløs, Fyrbodals kommunalförbund, Grefab, Göteborgsregionen, Innovatum Science Park, LEVA, Lysekils kommun, RISE och USN Universitetet Sørøst Norge.

Vill du veta mer om go:LEIF? Hör av dig!

Peter Berg, Innovatum Science Park

Peter Berg

Innovationsledare Förnybar energi

Maria Olsson

Projektledare Förnybar energi