Skogsprogrammet Västra Götaland
Skogen står i centrum för omställningen till ett hållbart samhälle. Den är en viktig källa för arbetstillfällen och har en…
2025-06-11
Bakom evenemanget står go:LEIF, ett gränsregionalt samverkansprojekt med målet att bana väg för elektrifierat fritidsbåtsliv i Sverige och Norge.
- Vi vill driva på den gröna omställningen av båtlivet. Göteborg är rätt plats, och tiden är nu. Genom att samla branschen och visa upp tekniken skapar vi möjligheter att bygga både intresse och infrastruktur för laddning, säger Peter Berg, projektledare på Innovatum Science Park för go:LEIF projektet.
Besökare på mässan erbjuds provturer med elbåtar och besökare får själva uppleva ett båtliv som är tyst och fritt från osande avgaser. Evenemanget hålls mitt i centrala Göteborg och samlar flera ledande elbåtstillverkare och leverantörer av elektriska drivlinor, laddlösningar och annan ny teknik.
– Precis som när elbilen fick fäste så har elbåtsbranschen mognat med driftsäkra fordon, utvecklade produktionsled, brett sortiment och tillgång till laddinfrastruktur. Det har aldrig varit enklare att välja eldrift på sjön, både som fritidsbåt och yrkesbåt, säger Leo Ekbom från Brandt Båt.
Måndagen den 16 juni hålls en fackkonferens under rubriken "Båtlivets elektrifiering – det händer här och nu!". Här möts hamnar, kommuner, energibolag, forskare och branschaktörer för att utbyta erfarenheter och diskutera nästa steg i omställningen.
Programmet rymmer allt från teknikläget i Europa till nya användarbeteenden och lokala exempel från västkustens hamnar. Transportstyrelsen presenterar den nya båtlivsundersökningen och Sweboat delar sina insikter.
Medverkar gör bland andra Chalmersprofessorn Sonia Yeh, Niklas Lundin från Volvo Penta, samt representanter från RISE och go:LEIF.
– Vi vill skapa ett intresse för omställningen och visa på möjligheterna framåt med en elektrifiering till sjöss, avslutar Peter Berg.
Fakta:
Elbåtladdningsprojektet go:LEIF har som mål att genom elektrifiering, smart teknologi och hållbara affärsmodeller vara en del i den gröna omställningen. Projektet finansieras av Interreg ÖKS och Västra Götalandsregionen och samordnas av Innovatum Science Park i Trollhättan. Fokus ligger på att testa, visa och sprida lösningar för elbåtar och laddinfrastruktur längs Skagerraks kuster i Sverige och Norge.
Projektparter: Agder Fylkeskommune, Arendal kommune, Business Region Göteborg, Föreningen Lydløs, Fyrbodals kommunalförbund, Grefab, Göteborgsregionen, Innovatum Science Park, Kungälv Energi, Kungälvs kommun, Lysekils kommun, LEVA i Lysekil, RISE och USN Universitetet Sørøst Norge.