LumeoTechs världsunika fästteknologi skapar oändliga möjligheter för kroppsnära teknik – något som rymdindustrin fått upp ögonen för. Nu antas startupen till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC vid Innovatum Science Park i Trollhättan. Snart kommer LumeoTechs teknik inte bara kunna fästa på tyg – utan direkt på astronauternas hud.
– Vi siktar på att vara bryggan mellan människa och teknik, berättar LumeoTechs medgrundare Leo Wu.
Det står nu klart att LumeoTech antas till rymdinkubatorn ESA-BIC som Innovatum Science Park i Trollhättan är med och driver. Nu väntar ett 15 månader långt rymdäventyr för startupen, med en halv miljon kronor i utvecklingskapital och tillgång till kontaktnätverk och expertkompetens inom rymdsektorn.
– Vi ser stor potenial i LumeoTech! Teamet har lyckats knyta till sig en rad tunga aktörer från rymdindustrin vilket verifierar behovet av denna teknik. I deras advisory board syns bland annat Tina Sjögren från Phytom Space, säger Eivind Vogel-Rödin, inkubatorchef vid Innovatum Science Park.
– Förhoppningen är att vi under inkubationstiden ska lära oss mer om behoven hos astronauterna och de som bygger rymdskepp, dräkter och stationer. Det blir superspännande att arbeta tillsammans för att ta fram fungerande produkter, säger Leo.
Nyckelingrediens för andra företag
LumeoTechs fästmoduler har formen av små runda knappar, som med ett enkelt tryck kan fästas på tyg genom att en tunn ståltråd greppar tag runt fibrerna och skapar ett tillfälligt stygn. Tekniken kan sättas fast på baksidan av allt från kameror och ficklampor till hälsosensorer och personlarm.
Genom att positionera sig som en nyckelingrediens som andra företag kan integrera i sina produkter är LumeoTechs möjligheter oändliga.
LumeoTech har redan hunnit avsluta ett projekt med NASA och samarbete har etablerats med aktörer i USA som inriktar sig på ”smarta textilier” med fibrer som leder ström, rymddräkter med hälsosensorer, stimulering och vaddering, och uppblåsbara rymdbaser med ”smarta” tygväggar.
– Eftersom ståltrådarna i våra fästen kan leda elektriska signaler så fungerar de som ett gränssnitt mellan sensorerna och de smarta textilierna. Du skulle kunna sätta en kontrollenhet direkt på rymdbasens vägg, där den dessutom kan laddas och kommunicerar via textilen. På samma sätt fungerar det med astronauternas rymddräkter. Sensorerna kan enkelt flyttas runt efter behov, i stället för att anpassas och sys fast på varje dräkt, vilket ökar friheten och minskar kostnaderna.