LumeoTech får fäste i rymden

Team LumeoTech

LumeoTechs världsunika fästteknologi skapar oändliga möjligheter för kroppsnära teknik – något som rymdindustrin fått upp ögonen för. Nu antas startupen till den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC vid Innovatum Science Park i Trollhättan. Snart kommer LumeoTechs teknik inte bara kunna fästa på tyg – utan direkt på astronauternas hud.

– Vi siktar på att vara bryggan mellan människa och teknik, berättar LumeoTechs medgrundare Leo Wu.

Det står nu klart att LumeoTech antas till rymdinkubatorn ESA-BIC som Innovatum Science Park i Trollhättan är med och driver. Nu väntar ett 15 månader långt rymdäventyr för startupen, med en halv miljon kronor i utvecklingskapital och tillgång till kontaktnätverk och expertkompetens inom rymdsektorn.

– Vi ser stor potenial i LumeoTech! Teamet har lyckats knyta till sig en rad tunga aktörer från rymdindustrin vilket verifierar behovet av denna teknik. I deras advisory board syns bland annat Tina Sjögren från Phytom Space, säger Eivind Vogel-Rödin, inkubatorchef vid Innovatum Science Park.

– Förhoppningen är att vi under inkubationstiden ska lära oss mer om behoven hos astronauterna och de som bygger rymdskepp, dräkter och stationer. Det blir superspännande att arbeta tillsammans för att ta fram fungerande produkter, säger Leo.

Nyckelingrediens för andra företag

LumeoTechs fästmoduler har formen av små runda knappar, som med ett enkelt tryck kan fästas på tyg genom att en tunn ståltråd greppar tag runt fibrerna och skapar ett tillfälligt stygn. Tekniken kan sättas fast på baksidan av allt från kameror och ficklampor till hälsosensorer och personlarm.

Genom att positionera sig som en nyckelingrediens som andra företag kan integrera i sina produkter är LumeoTechs möjligheter oändliga.

LumeoTech har redan hunnit avsluta ett projekt med NASA och samarbete har etablerats med aktörer i USA som inriktar sig på ”smarta textilier” med fibrer som leder ström, rymddräkter med hälsosensorer, stimulering och vaddering, och uppblåsbara rymdbaser med ”smarta” tygväggar.

– Eftersom ståltrådarna i våra fästen kan leda elektriska signaler så fungerar de som ett gränssnitt mellan sensorerna och de smarta textilierna. Du skulle kunna sätta en kontrollenhet direkt på rymdbasens vägg, där den dessutom kan laddas och kommunicerar via textilen. På samma sätt fungerar det med astronauternas rymddräkter. Sensorerna kan enkelt flyttas runt efter behov, i stället för att anpassas och sys fast på varje dräkt, vilket ökar friheten och minskar kostnaderna.

LumeoTechs fästmoduler kan med ett enkelt tryck fästas på tyg genom att en tunn ståltråd greppar tag runt fibrerna och skapar ett tillfälligt stygn.
LumeoTechs fästmoduler kan med ett enkelt tryck fästas på tyg genom att en tunn ståltråd greppar tag runt fibrerna och skapar ett tillfälligt stygn.

Utvecklar nytt fäste till hud - inspirerade av Fuglesang

Tiden i ESA-BIC programmet ska även användas för att färdigställa en ny teknik som kan fästa direkt på huden. Inspirationen kommer från ett samtal med astronauten Christer Fuglesang, då han berättade hur obekvämt det är att ha sensorer fastsatta på kroppen och vara uppkopplad mot maskiner.

– Tänk dig i stället en sensor som du bara kan trycka fast på huden, var du vill, utan tejp eller sladdar. Du behöver inte kopplas till en stationär maskin, utan sensorn håller koll på din hälsa dygnet runt, säger Leo.

Säkerhet, sport, medtech - nu rymden

Parallellt med rymdäventyret kommer LumeoTech fortsätta att arbeta mot sektorer på jorden, med fokus på säkerhet, sport och medtech. Över 60 bolag har redan nappat.

– Allt vi gör inom rymdsektorn, både smarta textilier och hudfästena, kan appliceras direkt på jorden också. Astronauter är ju faktiskt atleter, men i en helt annan miljö. Kan vi säga att tekniken håller måttet i rymden, så är den troligtvis tillräckligt bra för din löptur, säger Leo.

Fakta LumeoTech

LumeoTech grundades 2017. Kärnteamet består av Leo Wu som vd och innovatör, John Holmgren på affärsutveckling, William Gilså på produktutveckling, Malin Lankinen på marknadsföring och Liv Liu på inköp. LumeoTech lanserade 2017 en konsumentprodukt som skulle skydda mobil och plånböcker mot stöld. De sålde 45000 enheter på ett halvår, men piratkopior satte stopp för framgångssagan. 2019 gjorde bolaget comeback med dagens fästteknik LumeoLoop™ attachment, ett nytt patent och ny affärsmodell där tekniken kan integreras i andra bolags produkter. LumeoTech har tidigare fått stöd av Lead inkubator, Chalmers Ventures och Sony Startup Accelerator. I maj 2022 antogs LumeoTech till rymdinkubatorn ESA-BIC vid Innovatum Science Park i Trollhättan.