Nätutvecklingsplaner – en nyckel till Västsveriges elektrifiering?

Västsverige står inför en stor elektrifiering, särskilt inom industrin och transportsektorn. Denna omställning kommer att forma regionens framtid under de kommande decennierna. Energimarknadsinspektionens (Ei) nya krav innebär att alla elnätsföretag i Sverige måste ta fram nätutvecklingsplaner. Nu pågår samråd och kommuner kan komma med sina synpunkter. 

Nätutvecklingsplanerna och samrådets betydelse 

Planerna ska beskriva hur elnätsföretagen tänker utveckla elnätet mellan 2025 och 2034 för att möta framtida behov. Samråd med intressenter är en del av detta arbete. Kommuner, regioner och företag kan komma med synpunkter, i de flesta fall, nu i oktober. Resultaten från dessa samråd ska rapporteras till Ei tillsammans med nätutvecklingsplaner, senast den 31 december. I Sverige finns över 150 elnätsföretag och de flesta nätutvecklingsplaner berör lokalnät. Det är första gången som nätutvecklingsplaner nu publiceras i Sverige. 

Nätutvecklingsplanerna syftar till att öka transparens och underlätta för kommuner, regioner, näringsliv och aktörer att planera både samhällsutveckling och framtida investeringar. 

Kommunernas roll i elektrifieringen 

För kommuner, tjänstepersoner och politiker, kan nätutvecklingsplaner dels vara en möjlighet att förstå och dels påverka hur den framtida elinfrastrukturen utformas. Detta för att bli så användbar som möjligt för deras egna utvecklings- och tillväxtplaner.  

Christel Thuresson, energi- och näringslivsstrateg på Fyrbodals kommunalförbund, understryker detta:
– Kommunerna har genom sitt planmonopol en nyckelroll för att möjliggöra nätbolagens investeringar för att bygga ut och förstärka elnätet. En nära samverkan med elnätsföretagen säkerställer att nätutvecklingen stödjer kommunernas tillväxt och hållbarhetsmål. 

Stora investeringar krävs för att möta efterfrågan 

Med den snabba omställningen av industrin, särskilt inom fossilberoende industri och fordonsindustrin, ökar efterfrågan på el kraftigt i Västsverige. Samtidigt växer behovet av att ansluta nya förnybara energikällor som sol- och vindkraft till elnätet.  

Viktor Walter, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen, påpekar regionens potential:
– Västsverige har unika förutsättningar för att leda den gröna omställningen, men detta kräver en snabb utbyggnad av elinfrastrukturen för att möta behovet från både befintliga och nya industrier. 

Framtiden för Västsveriges elnät 

Nätutvecklingsplanerna ska även inkludera alternativ till traditionell nätutbyggnad som efterfrågeflexibilitet och andra smarta lösningar. 

Dessa planer kan därmed bli en viktig del för Västsveriges framtida energisystem. Men i takt med att regionen växer som ett industriellt och teknologiskt nav, kommer ytterligare åtgärder att krävas för att säkerställa att elnätet kan möta nya behov. 

– För att Västsverige ska kunna möta framtidens elbehov och fortsätta sin utveckling som en ledande industriregion, är det avgörande att elnätsföretagen och kommunerna samarbetar. Tillsammans kan vi bli en förebild för ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle. Detta skapar möjligheter för en innovativ industri, avslutar Magnus Kuschel, innovationsledare på Energikontor Väst en del av Innovatum Science Park. 

Satsningen Krafttag i Väst – Elsa, finansieras av Energimyndigheten, syftar till att skapa en framåtsyftande och samordnad energiplanering över kommungränser som integreras i den kommunala samhällsplaneringen. Genom att höja kompetensen kring energifrågor och deras betydelse skapas förutsättningar för en storskalig elektrifiering i 50 kommuner i Västsverige. 

Engagerade parter är; Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Fyrbodals kommunalförbund, Göteborgsregionen, Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund och Skaraborgs kommunalförbund. Processledare för satsningen är Energikontor Väst en del av Innovatum Science Park.