Norbite & NSS Wet får Vinnovafinansiering!

NSS Wet och Norbite får Vinnovafinansiering

Nya sätt att lösa stora samhällsutmaningar. Det är en gemensam nämnare för startupbolagen NSS Wet och Norbite som nu får 300 000 kronor vardera av Vinnova.

NSS Water Enhancement, med Björn Holmström i spetsen, ska hjälpa hightechindustrier att bli självförsörjande på nanorent vatten. Nu får de 300 000 kronor från utlysningen Innovativa Impact Startups. Inom denna satsning stöttar Vinnova bolag som inte bara jobbar med hållbarhet på ett ansvarsfullt sätt, utan där hela affärsidén är att bidra till att lösa en global samhällsutmaning.

– Jag är superglad att vi blivit utvalda av Vinnova. Det ger oss en stor möjlighet att skala upp vårt projekt samt genomföra en hel del tester. Det är också en fin fjäder i hatten att vi blivit utvalda, det ger oss en härlig boost, säger Björn Holmström.

Norbite, som nyligen kammade hem det hedersfyllda priset "Årets impact maker" i Venture Cups Sverigefinal, får även de 300 000 kronor inom kategorin Innovativa Impact Startups. Norbite har patenterat en teknik där plastätande larver används för att bli av med avfall och samtidigt fungera som näringsrik mat.

– Vi är väldigt glada och ödmjuka! Konkurrensen är hög och vi uppfattar detta som ett erkännande av vårt arbete. Vi vill bidra till en mer hållbar framtid genom att eliminera plastavfall som inte är återvinningsbart och omvandla det till proteiner genom användandet av insekterna. Pengarna från Vinnova kommer göra det möjligt för oss att ytterligare undersöka potentialen i vår lösning och förbättra effektiviteten i den utvecklade processen, säger grundaren Nathalie Berezina.

Scrolla ner för att läsa mer om bolagen.

Plastätande larver för mat-och avfallsutmaningar

Norbite, med Nathalie Berezina i spetsen har patenterat en teknik där plastätande larver används för att bli av med avfall och samtidigt fungera som näringsrik mat. Runt 100 larver konsumerar en plastpåse på omkring ett dygn. I slutet av processen är plasten borta och i stället ersatt med högkvalitativt protein, fett och fibrer som kan användas som livsmedel, till foder och i ekologiskt jordbruk.

Norbite är sedan 2021 en del av den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC som Innovatum Science Park är med och driver. Norbites lösning har nämligen stor potential att göra skillnad även i rymden när det kommer till mat- och avfallsutmaningar. I rymden är cirkularitet en absolut nödvändighet, särskilt vid långa rymdresor. Hantering av fast avfall och återanvändning är obligatoriskt. Ändå är plastavfall extra svårt att hantera i rymden på grund av dess kemiska mångfald och fysiska egenskaper. Att göra det möjligt för besättningen att bli självförsörjande med mat är också av hög vikt.

Mer läsning om Norbite
I rymden kan Norbite drömma stort
Plastätande larver blir käk på rymdfärden
Larverna äter plast och blir till människoföda: ”Löser två problem på en gång” (DI.se)

Foto: Norbite och Unsplash

Världsunik innovation för hightechindustrier

NSS Water Enhancement Technology (NNS Wet) har utvecklat en process för att kunna producera världens första nanorena vatten, helt fritt från partiklar över 10 nanometer. En nanometer motsvarar en miljarddels meter. Målet är att hjälpa hightechindustrier att bli självförsörjande på nanorent vatten.

Behovet av ultrarent vatten är extremt viktigt inom hightechindustrier som exempelvis life science och halvledarindustrin. Samtidigt innebär det stora utmaningar. Det PCR-vatten som i dag används inom sjukvården är svårt att framställa och kostar upp emot 45 000 kronor per liter.

Halvledarindustrin använder stora mängder vatten i sin produktion. Stora fabriker kan använda lika mycket vatten under ett år som en medelstor svensk stad. Är vattnet inte tillräckligt rent riskerar man också att förstöra de komponenter som tillverkas.

Mer läsning om NSS Water Enhachement
Världsunik innovation för hightechindustrier prisas | Nyhet | Innovatum Science Park
5 tips för en vinnande investerarpitch | Story | Innovatum Science Park