Smart omställning
Projektet ska stärka tillverkande företags hållbara konkurrenskraft. Öka innovationsförmågan och resurseffektiva cirkulära lösningar för ett klimatsmart och hållbart samhälle. Vill…
Så sant som det är sagt - var dig själv. Många pratar om att man ska ta på sig rollen som VD eller liknade men jag brukar bara tänka på att vara mig själv. Ofta är det ju faktiskt så att man säljer in sig själv före man säljer in sitt bolag.
Jag gillar själv inte att vara för "finklädd" och jag hade gärna stått på scen i shorts och band t-shirt. Jag "piffar" mig därför inom ramen för vad jag tycker är bekvämt. Hade jag stått i en dyr fin kostym hade det inte känts jag och då säljer jag inte heller in bilden av vem jag egentligen är och vem jag vill vara.
Jag förstår att många tycker att det känns lite otäckt att stå på scen och prata inför folk. Jag själv har stått på scen sedan högstadiet då jag spelat/spelar i flera band. Det jag lärt mig genom åren är att inte vara rädd för scenen och inte heller för att göra bort mig.
Skulle du tappa bort dig, var inte rädd för att bjuda på ett skratt eller en avväpnande kommentar och försök att äga situationen! Börjar du bli nervös kommer publiken känna av det. Hanterar du däremot situationen med en klackspark smittar det ofta av sig.
Jag brukar också försöka eliminera praktiska problem som skulle kunna göra mig nervös eller stressad. Inför pitchen hjälper det mig att ha koll på exempelvis hur scenen ser ut, hur tekniken fungerar, var jag ska gå av scenen och var jag ska stå under själva presentationen. Gör en mental liten checklista och bocka av så kommer det kännas lugnare!
Ett tips om du ska stå på en större scen och behöver använda en handhållen mikrofon är att se till att ha koll på hur du ska hålla den. Jag har tyvärr sett alltför många presentatörer som håller micken nere vid magen så det hörs dåligt. Risken är också stor att du tappar ditt flow om moderatorn måste avbryta och be dig hålla micken annorlunda.
Om du är osäker på hur du ska hålla micken - kolla Youtube! Där finns allt ;)
Jag brukar alltid träna innan en pitch så jag vet vad jag skall säga (typ) och för att få ett bra flow i min presentation. Jag har säkert spenderat några timmar hemma där jag vandrat runt och kör min pitch högt för mig själv. Jag har också filmat när jag pitchar för mig själv. Att höra sin röst är en bra träning. Att vandra runt lite när du kör din pitch är också bra.
När jag väl pitchar i skarpt läge kan det ibland hända att jag improviserar lite som det kommer. Jag säger sällan exakt samma saker från en pitch till en annan. Grunden är den samma men framförandet kan variera. Att träna in lite olika scenarion är därför inte så dumt. Pitchar du på ett ställe med fokus på miljö kanske du tex. vill prata lite mer om det.
Ofta är ju en pitch tidsbegränsad till 2,3,5 eller 8 minuter. Tänk på att du faktiskt inte behöver använda hela den tiden. Fokusera på det viktigaste. Kanske får du mer tid över till frågor?
Björn Holmström från Bengtsfors är grundare till startupen NSS Water Enhancement Technology. 2022 tilldelas han Åforsk prestigefyllda entreprenörskapsstipendium och listas som en av 10 nytänkande entreprenörer att hålla koll på. Björns innovation, som han utvecklar i vår inkubator, ska hjälpa hightechindustrier att bli självförsörjande på nanorent vatten. Behovet av ultrarent vatten är extremt viktigt inom exempelvis life science och halvledarindustrin. Samtidigt innebär det stora utmaningar. Det PCR-vatten som i dag används inom sjukvården är svårt att framställa och kostar upp emot 45 000 kronor per liter. Med Björns lösning skulle ett sjukhus kunna bli självförsörjande på denna typ av vatten till en mycket lägre kostnad och med högre kvalitet!