5 tips – Vad en investerare vill veta

Christine Bjärkby har en bakgrund från storbolagsindustrin, är styrelsemedlem i affärsängelnätverket EBAN och har själv 12 bolag i sin investeringsportfölj.Under vår bolagsdag delade hon med sig av en rad tips till startups inför mötet med investerare. Här är några av dem.

1. Bygg upp en finansiell roadmap

Hur ser er resa ut under de kommande åren? Vilka steg kommer ni behöva ta? Vad ska ha uppnåtts mellan stegen i aktivitet och värdebyggande? När kommer ni behöva ta in kapital nästa gång och vad ska pengarna användas till? Den här resan måste du ha klart för dig och kunna visualisera för investerare.

2. Målgruppsanpassa budskapet

Vem har du på andra sidan bordet? När du presenterar bolaget för kunden presenterar du på ett sätt. För investerarna på ett annat sätt. Gör analysen och anpassa budskapet!

3. Förklara hur ni ska nå marknaden

Hur ska ni nå marknaden? Detta är jätteviktigt för investeraren att förstå. Har du inte detta klart för dig så tryggar det investeraren att du har testat olika sätt, utvärderat och testat igen. Investerare älskar att gå in när man har hittat nyckeln! Än viktigare är detta när det handlar om större investeringar.  

4. Ha koll på ekonomin

Realism i kalkyler skapar trygghet. Jag som investerare måste förstå hur kalkylerna hänger ihop. Kommer ni klara av den här finansieringen?

5. Tidsperspektivet

Det tar låg tid att ta in kapital och just nu tar det ännu längre tid. Börja i tid och tänk på att ha längre horisonter för att få arbetsro. 

Avslutningsvis. Kom i håg att investerare pratar med varandra!

Under en bolagsträff med våra startups föreläste Christine Björkby på temat
Under en bolagsträff med våra startups föreläste Christine Björkby på temat "Så tänker en investerare". Tipsen är hämtade från denna föreläsning.