Tips inför en båtsommar på västkusten!

Robert Mertens, grundare Mooringo

Robert Mertens driver appen Mooringo som hjälper båtägare att hitta rätt destination. Han har tidigare varit en del av vår inkubator och här delar han med sig av sina bästa tips inför båtsommaren på västkusten.

1. Vilka smultronställen runt västkusten vill du tipsa om?

Oj - det finns så många fina platser! Men jag gillar ju själv att ligga för ankar alla dagar det inte blåser för mycket. Då kan jag bada från båten och paddla med min SUP till små skär runt omkring. Samtidigt vill jag ändå ha nära till land och affär så att jag kan ta en promenad eller löptur och köpa glass när det behövs. I Mooringo Breeze finns det många ankarplatser att hitta där de har individuella väderprognoser med vind och vindriktning.

2. Tips när det kommer till att hitta båtplats?

Mitt absolut bästa tips är att hålla sig i ytterområdena på Västkusten för att slippa trängsel. Via Mooringos satellitanalys ser vi tydligt hur båtar drar norrut från Göteborg och söderut från Oslo på semestern. Detta vet ju alla, men tänker kanske inte på att alla möts i mitten och har lämnat tomma områden efter sig i Södra Skärgården och norr om Strömstad. Varför inte åka till Norge och besöka Fredrikstad nu när norska kronan är lika svag som den svenska? Då kan man ju passa på att tanka upp båten där också.

3. I Mooringoappen listar ni ju event som är på gång. Några tips där?

Ja - i appen listar vi alla event som ligger listade på Västsverige.com. Vi filtrerar ut de som ligger inom 2 km från en gästhamn så att man kan gå dit till fots. Varje onsdag skickar vi ut ett push-meddelande så att du som båtägare vet vad som händer fredag-lördag inom 30 distansminuter från din hemmahamn eller där du befunnit dig senaste dygnet. Allt händer ju under sommaren! Det är seglingstävlingar i Marstrand, After-beach i Tanumstrand, Akvarellmålning för de små i Skärhamn, quiz i Hälleviksstrand och Håkan Hellström i Lysekil. Det händer något kul nästan överallt, man får bara komma överens med vädret och alla ombord om hur man ska prioritera.

4. Ni har precis släppt en ny version av Mooringo. Vad är nytt?

Ja, vi har uppdaterat Mooringo Breeze som ju sedan tidigare ger beläggnings-prognos på gästhamnar och ankarplatser baserat på satellitdata och väder. Sedan förra veckan kan båtägare nu även hitta alla sjömackar och priser för olika typer av bränsle på kartan. Man ser direkt ifall en sjömack ligger över eller under genomsnittspris. Priserna uppdateras av Mooringo och även av båtägarna själva när de är och tankar. 

Nyfiken på att testa Mooringoappen?
Nedladdning för Apple
Nedladdning för Android.

I Mooringoappen kan du hitta detaljerad information om dina destinationer, se vad som händer längs kusten, hitta lediga båtplatser, samla poäng och få tillgång till gratisnätter och en hel del annat.
I Mooringoappen kan du hitta detaljerad information om dina destinationer, se vad som händer längs kusten, hitta lediga båtplatser, samla poäng och få tillgång till gratisnätter och en hel del annat.