3D-printa din produktidé – 3 vanliga frågor


Hur säljer man in och testar en produkt som inte finns? Genom att 3D-printa en prototyp såklart! Vår affärscoach och teknikguru Jan Björn har hjälpt många entreprenörer att förverkliga sina produktidéer i vår prototypverkstad. Men han har också som hobby att 3D-printa det mesta han behöver. Här svarar han på tre vanliga frågor om 3D-printing.

1. Exempel på saker som kan 3D-printas?

Det är bara fantasin som sätter gränserna! Vi har flera exempel på entreprenörer från vår inkubator som använt våra 3D-printers för att testa design, funktion och skapa prototyper att ha med på exempelvis kundmöten. Svante Olsson på Elektroskutt är ett exempel. Han har utvecklat flera smarta produkter som underlättar elektrikers vardag.   

Jag har själv 3D-printat allt från specialdesignade mobilhållare, handdukshängare, tvålkoppar, ljusformar, kåpor till elektronikprodukter och reservdelar till möbler och annat som jag inte kunnat köpa. När jag inte hittar produkter som löser mina problem funderar jag alltid på om de kan 3D-printas i stället. När det kommer till produktutveckling är 3D-printing helt oslagbart!

2. Vilka frågor bör man ha svar på innan man sätter i gång?

Innan du kan 3D-printa din prototyp behöver du ta fram en digital CAD-ritning. Det är här mycket tid och tankekraft behöver läggas. För att få till en bra ritning behöver du
ha en så tydlig bild som möjligt av vilka funktioner din produkt ska ha och hur den ska se ut. Hur stor ska produkten vara? Ska den bestå av en eller flera delar? Ska produkten skruvas eller monteras fast i någonting annat? Ska den ha ett lock? I vilken miljö ska den användas? Inomhus eller utomhus? Ska den vara vatten- eller vädertät? Alla dessa svar ligger till grund för utformningen av din produkt.  

3. Hur lång tid tar det att 3D-printa en prototyp?

Själva 3D-printingsprocessen tar allt från 15 minuter till flera dagar. Det som avgör är hur stor produkten är och hur många delar den består av. Om vi exempelvis tittar på Svantes produkt Dutts som hjälper elektriker att hålla flexslangar på plats, tar den cirka 15–20 minuter att tillverka i printern. Att 3D-printa en sådan här skylt tar ungefär fyra timmar med alla detaljerna (Jan visar upp skylten som syns i bild nedan).

Jans tips till dig som vill 3D-printa din idé!

1. Först och främst är det att faktiskt fullfölja processen och 3D-printa din prototyp. Det är det överlägset snabbaste sättet att få sin produktidé i handen och kommer hjälpa dig att validera och verifiera din idé!

2. Lägg tid på konstruktionen och anpassa för att den ska 3D-printas
3. Se till att hålla prototypen så enkel som möjligt för att lösa den uppgift som är tänkt med produkten.

Har du en produktidé som du vill 3D-printa?

Jan Björn

Affärscoach