Världsunik innovation för hightechindustrier prisas

Björn Holmström som grundat startupen NSS Water Enhancement Technology är en av tio nytänkande entreprenörer som får ta emot ÅForsk prestigefyllda stipendium på 200 000 kronor. Björns innovation, som han utvecklar i vår inkubator, ska hjälpa hightechindustrier att bli självförsörjande på nanorent vatten.

–Jag är otroligt glad och stolt! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en rocker från Bengtsfors skulle få ta del av något sådant här fint, säger Björn Holmström.

Björns startup NSS Water Enhancement Technology (NNS Wet) har utvecklat en process för att kunna producera världens första nanorena vatten, helt fritt från partiklar över 10 nanometer. En nanometer motsvarar en miljarddels meter.

Kan göra sjukhus självförsörjande

Behovet av ultrarent vatten är extremt viktigt inom hightechindustrier som exempelvis life science och halvledarindustrin. Samtidigt innebär det stora utmaningar. Det PCR-vatten som i dag används inom sjukvården är svårt att framställa och kostar upp emot 45 000 kronor per liter.

– Med vår lösning skulle ett sjukhus kunna bli självförsörjande på denna typ av vatten till en mycket lägre kostnad och med högre kvalitet! Vårt test som jämfört vårt nanorena vatten med ledande leverantörers PCR-kvalitet visar att vårt vatten är i en klass för sig.

Stora vinster inom halvledarindustrin

Vid tillverkningen av halvledare (som finns i all elektronisk utrustning) kan Björns innovation medföra flera stora vinster. Inte minst för miljön.

– Halvledarindustrin använder stora mängder vatten i sin produktion. Är vattnet inte tillräckligt rent riskerar man att förstöra de komponenter som tillverkas. Stora fabriker kan använda lika mycket vatten under ett år som en medelstor svensk stad! Man tillsätter också kemikalier i vattnet vilket innebär att det inte går att släppa tillbaka det ut i naturen. För nästa generation halvledare behövs nästa generation vatten, avslutar Björn.

NSS Water Enhancement Technology grundades 2020 och Björn har tillsammans med sitt team vidareutvecklat idén hos inkubatorn vid Innovatum Science Park sedan våren 2021.

Om Åforsk entreprenörskapstipendium

Stipendiet innebär att entreprenörerna tilldelas 200 000 kronor vardera. En summa som syftar till att stötta entreprenörerna i att förverkliga deras affärsidéer. För att få ta del av stipendiet krävs att man driver spännande och nytänkande företag som utvecklats inom det akademinära innovationsekosystemet som inkubatorer, science parks eller innovationskontor vid högskolor och universitet. Tekniken och tjänsterna som ligger till grund för de 10 utsedda entreprenörernas idéer har alla förankring inom forskning och utveckling med hög innovationshöjd. Stipendiet delas ut i samarbete mellan SISP (Swedish incubators and science parks) och Åforsk. Mer info och hela listan hittar du här.