Nordic Seafood Summit: “Man bli ju lycklig”

Nordic Seafood Summit 2024. Männsikor som ungås och skrattar

Det blev ånyo succé när sjömatsbranschen möttes på Nordic Seafood Summit 2024. Eventet lockade över 70 utställande företag, 800 deltagare och en bred samling av aktörer från hela den nordiska näringen till Eriksbergshallen i Göteborg.– MSC var med redan från början i Stockholm. Den här upplagan av Nordic Seafood Summit är ännu bättre - som det ska vara när den växer, säger Kim Rydeheim, från MSC - Marine Stewardship Counsil.

Från start till slut myllrade det under balkarna i den gamla varvsverkstaden. Utställare och besökare snackade, smakade, smidde planer och mejslade ut ny samverkan för framtiden.

– Det är väldigt skoj. Superfint! Bara att vi är tolv personer här från min lilla by, Träslövsläge, eller Lejet, måste ju betyda att ni gjort något rätt, säger Björn Bladh från Hansson fisk.

– Det är fantastiskt. Många som kommer och är nyfikna på vad vi gör, Oliver Östensson från Aquafood, som skapar nya produkter från fiskets sidoströmmar.

– Det är alltid trevligt att träffa folk i fiskindustrin. Vanligtvis åker vi till den största sjömatsmässan globalt, i Barcelona, men det här är mycket mer intimt och det finns mer tid att prata med människor, säger Mari Heikkilä, Kalanuevos.

Mat och matchmaking

Sidoevent om tekniklösningar för marina sidoströmmar och den guidade visningen av Göteborgs fiskauktion, lockade fulla hus och en uppsjö av möten skedde under eventets två dagar.

– Matchmakingytan var full under hela eventet. Sådana tillfällen är jätteviktiga för att få kontaktytor som din verksamhet behöver för att innovera och utvecklas, säger Sonja Andrén från Innovatum Science Park.

Dialog utifrån fakta

Scenprogrammet bjöd på det senaste från sjömatsbranschen och ett pärlband av inspel kring en mer hållbar bransch med ökat vattenbruk, tillvaratagande av sidoströmmar och hållbarhetsmärkning. Politikerpasset diskuterade den brännande frågan om livsmedelsberedskap och vad som krävs för en ökad produktion och konsumtion av svensk sjömat.

– Det vi har här är en dialog som grundar sig på fakta. Och när hela branschen - politiskt sakkunniga, myndigheter och aktörer från hela värdekedjan – samlas, så får vi olika perspektiv på allt från hållbarhet, till hur vi når konsumenternas hjärtan. Så det är en väldigt, väldigt fin plattform som vi vill fortsätta att arrangera, säger Krishan Kent, styrelseordförande i Fiskbranschens riksförbund.

Priser i hållbarhetens tecken


Upp på scenen kom också prisvinnande Sweden Pelagic och vd:n Martin Kuhlin som fick det nyinstiftade Sjömatspriset för bolagets arbete med att ta vara på sidoströmmar från sillberedningen samt de tre mottagarna av MSCs pris Guldfisken - Feldts fisk och skaldjur, Ekocentrum och Krishan Kent från Fiskbranschens Riksförbund.

Lovande inför 2025

Det är väl ingen tvekan om att Nordic Seafood Summit repriseras i januari 2025 och regionutvecklare och representant för Västra Götalandsregionen Anders Carlberg sammanfattar känslan i 2024 års event.

– Man blir ju väldigt lycklig av att se alla de här fantastiska produkterna och alla människor som har samlats här. Det känns väldigt, väldigt lovande inför fortsättningen.

Röster om Nordic Seafood Summit 2024

Om Nordic Seafood Summit

Om Nordic Seafood Summit samlar den svenska och den nordiska sjömatsbranschens alla aktörer, från under ytan till grytan. Vi som står bakom initiativet ser detta som en möjlighet att bjuda in till dialog och inspiration kring hur vi gemensamt kan möta de hållbarhetsutmaningar som finns, och samtidigt skapa bättre ekonomiska förutsättningar för branschen som helhet. Nordic Seafood Summit är icke-vinstdrivande, ägs av Nordiska fiskmässan och utvecklas med stöd från Västra Götalandsregionen.
Arrangeras avVästkustfisk: Peter Sjöholm, Finnvacum: Joakim Petersén och Pelle Lindquist Omberg i samarbete och Innovatum Science Park
SamverkansparterRISE, MSC och Fiskbranschens riksförbund
Med stöd från Västra Götalandsregionen

Vill du veta mer om Nordic Seafood Summit - kontakta:

Fredrik Grund, Innovatum Science Park

Fredrik Grund

Projektledare Blå bioekonomi

Emelie Hennström

Projektledare Blå bioekonomi