Nordic Seafood Summit 2025: Hållbarhet och offentliga kök 

Bild från Nordic Seafood Summit 2024. Människor talas vid i en mässmonter.

Det blev succé för sjömatsbranschens mötesplats, Nordic Seafood Summit i Göteborg. Nu är det bestämt att eventet kommer tillbaka till Eriksbergshallen den 22-23 januari. 

- Det känns borde roligt att naturligt med Eriksberg 2025. Med ett nytt och större scenområde, egen lunchservering och ännu fler spännande sidoevent under NSS+ blir Nordic Seafood Summit 2025 ännu bättre, säger Pelle Lindquist Omberg, initiativtagare till Nordic Seafood Summit som nu står inför sitt tredje år.  

Nordic Seafood Summit samlar alla inom sjömatens värdekedja, från fiskare och odlare till grossister, förädlingsindustri, handel, restauranger, forskare, beslutsfattare och myndigheter. Eventet unikt i sin ambition att få alla aktörer att mötas och tillsammans ta sig an gemensamma förutsättningar, utmaningar och möjligheter.  

– Målsättningen är att utveckla känslan av gemenskap och framåtanda genom att fokusera på lösningar snarare än problem, på framtid snarare än dåtid, och på det som förenar snarare än det som skapar konflikt, säger Emelie Hennström, på Innovatum Science Park. 

Positiv återkoppling från deltagarna

Årets event fyllde alla utställarplatser och omdömena från både utställare och besökare var över lag enbart positiva.  

– Nu har anmälan öppnat för de som vill ställa ut 2025. Det är också möjligt att anmäla sitt intresse för att delta som sponsor, partner eller som arrangör av ett sidoevent inom konceptet NSS+. Det finns plats för fler initiativ som berikar mötesplatsen! 

En ökad inhemsk produktion

Fisk, skaldjur och annan sjömat från Norden kommer ofta i skymundan, trots att branschen sysselsätter tusentals och är en stor arbetsgivare i många kustkommuner.  

– Vi vill vara med och skapa en infrastruktur för skandinavisk sjömatsnäring där vi möjliggör bättre produkter, främjar fler samarbeten samt lyfter branschens utmaningar och möjligheter, säger Joakim Petersen, vd för Finnvacum, ytterligare en av initiativtagarna till mässan. 

Dessutom kommer mat från hav och sjö öka i betydelse med ökade krav på nationell självförsörjning på livsmedel. Just nu sker också mycket på området med satsningar på en ökad inhemsk produktion av hållbar sjömat. 

Mer nyttig sjömat på tallrikarna

–  För att skapa ökad kunskap och volymer för den mat som kan produceras i Sverige kommer NSS i år bland annat att fokusera på hur god och nyttig sjömat kan bli vanligare i offentliga kök, men programmet kommer att avhandla många spännande ämnen inom sjömatens område, säger Fredrik Grund på Innovatum Science Park. 

Mötesplatsen Nordic Seafood Summit återvänder till Göteborg och Eriksbergshallen för eventet 22-23 januari 2025
Mötesplatsen Nordic Seafood Summit återvänder till Göteborg och Eriksbergshallen för eventet 22-23 januari 2025