Smart Urine och Mounid tar sikte på miljonerna!

Ida Näslund

Över 1000 entreprenörer sökte till startuptävlingen Shift. Efter andra gallringen återstår nu 34 team. Smart Urine och Mounid från Innovatum Science Parks startupinkubator syns på listan.

I februari startade Breakit och organisationen Bling Startup igång initiativet Shift. Visionen var att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med ortens och landsortens vassaste entreprenörer. Bakgrunden var en granskning som visade att knappt 2 procent av kapitalet hamnade hos entreprenörer som hade sina rötter i orten eller landsorten.

I första omgången gick 150 team vidare i tävlingen. Nu har ännu en gallring gjorts och det har blivit dags för delfinal där startupbolagen Mounid och Smart Urine tar plats. Slutmålet? Att gå hela vägen till final och få pitcha sina case för elva välmeriterade investerare.

De digitaliserar urinproven

Genom en ny typ av uppkopplat toalettsistinlägg vill teamet bakom SmartUrine förenkla urinmätningar och provtagningar inom sjukvården.

Med SmartUrines toalettsitsinlägg sker provtagningen automatiskt när patienten kissar och testsvaren skickas digitalt till sjuksköterskan eller läkaren. Målet? Att spara sjukvårdens resurser, ge patienten en bättre upplevelse och samtidigt öka testens tillförlitlighet och bidra till bättre hygien.

Teamet: Peidi Liu, Marouane Bousfiha, Supakarn Ned Phatcharasophon och Pengzhi Zhou.
Teamet: Peidi Liu, Marouane Bousfiha, Supakarn Ned Phatcharasophon och Pengzhi Zhou.

Algbläck för bättre miljö

Färgningen står för en stor del av miljöbelastningen i produktionen av kläder och kräver stora mängder kemikalier, vatten och energi. Mounid, med Ida Näslund vid rodret, tar fram ett hållbart alternativ till konventionell färg för textil- och modeindustrin. Ett bläck gjord av alger som är både giftfritt och fullt nedbrytningsbart.

Mounid är ett av de startupbolag som får stöd både via inkubatorn och våra kollegor på Wargön Innovation.

Mounids grundare Ida Näslund
Mounids grundare Ida Näslund