Herboxgrundaren tar plats på GP:s maktlista

Göteborgsposten har traditionsenligt listat Göteborgs 100 mäktigaste personer, som tillsammans hjälpt till att forma staden i en ny tid. Herbox medgrundare och VD Hanna Lauste tar nu plats på maktlistan för år 2022.

— Det känns helt fantastiskt att veta att vi gör skillnad på riktigt, och att vi, tillsammans med alla initiativtagare på skolor och verksamheter skapar en ny standard i samhället. Det är häftigt att inse att vi har stort inflytande hos både kommuner, skolor och stora företag där vi påverkar både nutidens och framtidens arbetsmiljöer, säger Hanna.

Tillsammans med sin barndomsvän Linn Rosenqvist vill Hanna att tjejer och kvinnors menstruationsbehov ska tas på allvar! Genom startupen Herbox tillgängliggör de gratis mensskydd på skolor och arbetsplatser och driver frågan för att fler ska ta ansvar för sina medarbetare, kunder eller medlemmars behov av just mensskydd. Som teamet brukar uttrycka det - Mensskydd ska vara lika tillgängligt som toapapper.

När Göteborgsposten nu listar de personer som klivit fram och påverkat livet för Göteborgare hamnar Hanna Lauste på plats 89 på listan.

En del av vår inkubator

Efter studier i USA startade barndomsvännerna från Orust, Herbox 2021. Samma år antogs de till vår inkubator. Sedan dess har utvecklingen gått i en rasande fart. Herbox mensskyddsdispenser finns redan på fler än 1000 toaletter hos omkring 150 verksamheter och internationell expansion är på gång. 

På kundlistan syns bland andra Liseberg, Plejd och Ryds Glas samt ett tiotal kommuner runt om i landet - Uddevalla, Borås, Gotland, Härnösand och Vaxholm är några av dem.

Teamet intervjuas i ny podd

Vill du lära känna Hanna och Linn lite bättre och få en inblick i deras arbete? Under hösten intervjuades teamet i podcasten Klara, färdiga, entreprenör där de berättar om sin startupresa, drivkraften att skapa ett jämställt samhälle, och vad det innebär att lansera en produkt med målet att sätta en ny standard. 

Bakom podden står inkubatornätverket West Swedish Incubators, som Innovatum Science Park inkubator är en del av.