Sunsurf Solar vinner Svensk Solenergis pris

Sunsurf Solar vinner Svensk Solenergis pris årets prestation

Innan jul installerades Sveriges första flytande solcellsanläggning norr om Göteborg. Bakom systemet står startupbolaget Sunsurf Solar som nu prisas för sitt arbete. Under Svensk Solenergis årsmöte tog de emot priset Årets prestation.

—Vi är otroligt stolta att ta emot Svensk Solenergis pris för årets prestation. Att vi lyckades knipa förstaplatsen i stenhård konkurrens innebär att vi gör många saker rätt och att flytande solceller nu har en plats i svensk solenergi, säger Marc Montgomery, VD Sunsurf Solar.

Sedan 2004 har branschföreningen Svensk Solenergi delat ut Solenergipriset i tre kategorier – Årets anläggning mark, Årets anläggning byggnad och Årets prestation. Utmärkelserna går till anläggningar, företag eller privatpersoner vars framsteg är värda att lyfta fram som bra exempel att inspireras av.

Sunsurf Solar grundades 2020 av Martin Örgård, Marc Montgomery och Björn Larsson, vänner sedan barndomen och med ett brinnande intresse och passion för miljön.  Affärsidén föddes då vännerna bollade idéer kring nya sätt att ta vara på solenergi på ett sätt som inte enbart genererar ren energi, utan också skapar fördelar som vattenbesparing och optimering av markanvändning.

Sedan 2022 är Sunsurf Solar del av Innovatum Science Parks inkubator i Trollhättan. Sedan årsskiftet är de också del av Founders Lofts inkubator i Göteborg.

Säve Plantskola norr om Göteborg var först i landet med att installera en flytande solcellspark. Systemet har tagits fram av Sunsurf Solar.
Säve Plantskola norr om Göteborg var först i landet med att installera en flytande solcellspark. Systemet har tagits fram av Sunsurf Solar.

Juryns motivering

Genom att utnyttja vattendrag för flytande solparker ökar potentialen för storskaliga projekt där det kan råda konkurrens om markresurserna. Flytande solparker minskar avdunstningen av vatten, samtidigt som den avkylande effekten ökar solcellernas effektivitet.

Sunsurf Solars flytande solparksteknik är innovativ, bland annat genom att det är byggt för att tåla det nordiska klimatet. Genom att använda dubbelsidiga solceller ökar elproduktionen. Samtidigt släpper solcellerna igenom ljus så att fotosyntesen inte avstannar i dammen.

Sunsurf Solar visar genom Sveriges första flytande solcellsanläggning att gränserna för solenergi i Sverige inte är begränsade till mark- och takinstallationer. Deras arbete är ett föredömligt exempel på initiativförmåga och en inspirerande påminnelse om att teknisk utveckling och hållbarhet kan gå hand i hand.