”2033 ska vår teknik finnas med på den första bemannade mars-färden”

Procada brinner för tekniska lösningar som möjliggör hållbar produktion och gör detta genom Additive Manufacturing (AM). Sedan februari är de part i Produktionstekniskt Centrum (PTC) och vi har träffat Petter Hagqvist och Almir Heralic från Procada.

– Vi arbetar med att hjälpa till att bygga komplexa och dyra produkter i metall. I dagens läge vid tillverkning av metallkomponenter finns det två möjligheter. Det är antingen möjligt att formgjuta, vilket är dyrt och har långa ledtider, eller så använder man sig av ett stort ämne och bearbetar bort oönskat material. De material vi arbetar med främst är titan, nickelbaslegeringar samt rostfritt stål. Teoretiskt sett kan vi bygga med allt material som kan svetsas. Vilket material som väljs hänger mer på affärscaset.

Med hjälp av AM-skrivare är det möjligt att addera material på andra produkter, exempelvis stora runda flygprodukter där det går att använda sig av plåtmaterial som formas till en ungefärlig form och i efterhand läggs utstickande delar på med hjälp av AM-skrivare. Metalltråd som smälts med en högeffektslaser matas då in och ”spritsar” ut metall.

– Vår specialitet är att bygga styrsystem och mätsystem till denna teknik, vilket gör att man sparar material och kan bygga starkare och effektivare.

”Utan PTC hade vi inte kunnat göra det vi gör”

Både Almir och Petter har doktorerat på Högskolan Väst. Innan de startade upp Procada arbetade de på GKN och var då knutna till PTC.

– Hade det inte varit för PTC med dess infrastruktur, rätt kompetens och rätt personer på ett och samma ställe hade vi inte kunnat göra det vi gör. Att vi valde att gå med var ett naturligt steg för att vi hyr utrustning via Högskolan Väst och att vi tidigare varit med och servat lasern. Vi är en del av det kunskapskluster som finns i PTC.

I framtiden ser Procada att det hade varit givande att få med fler tunga industriella parter i PTC.

– Vi har sett den utveckling som varit inom PTC på 10 år, från några få ingenjörer till det är idag med all den teknik och kunskap som finns. Vi ser PTC som en ny motor i hela utvecklingen där man tar fram ny utveckling som i förlängningen kan ge Trollhättan ett lyft.

Procada ingår sedan 2019 i vår startup-inkubator, där de får affärsutvecklingsstöd. De är även del av den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC som drivs av Innovatum Science Park.

Petter Hagqvist och Almir Heralic, Procada.
Petter Hagqvist och Almir Heralic, Procada.

Vill sprida tekniken till fler branscher

På frågan vilka utmaningar som finns inom Procadas bransch svarar de att de just nu arbetar med vilken affärsplan de ska ha, där ett alternativ är att bygga 3D-skrivare och ett annat att bistå och hjälpa GKN och andra företag att nyttja denna typ av teknik. De diskuterar även möjligheterna att sprida tekniken till fler branscher.

– Vi ser att tekniken kan göra nytta även utanför flygbranschen. Vi vill ta det vidare till fler industrier där det byggs dyra produkter i metall med fåstycks-tillverkning, exempelvis inom energisektorn och rymdsektorn. Vi har en liten dröm och förhoppning att få se vår teknik användas i rymden, då den är väl anpassad för att användas i vakuum och tyngdlöshet. Dock tar det lång tid att hitta intressenter och det är långa ledtider innan kan tas ett beslut från företagen då vi arbetar med helt ny teknik som innebär stora investeringar. I dagsläget handlar det om 10-20 miljoner för att bygga upp en produktionscell. Få företag är villiga att göra den satsningen.

– Teoretiskt sett behöver en 3D-skrivare inte vara större än en liten kub (tänk en vanlig hemmaskrivare) då tekniken i sig är skalbar. Mycket handlar om vart marknaden och behovet finns. Vi kan se att det vore väldigt roligt att bygga en så billig maskin som möjligt, så att den lokala bilverkstan som behöver bygga en länkarm till en 60-tals bil kan nyttja den. Vårt mål är att det ska vara så pass enkelt att man bara ska behöva föra in en CAD-ritning och därefter trycka på knappen. Ett krav för att det ska bära är att få det så automatiserat som det bara går.

Har ni drabbats något av det rådande världsläget?
– Ja, det är få som vill satsa just nu och GKN som är vår största kund har inköpsstopp. Det är inte många som säger ”nu är en bra tid att hoppa på ett högriskprojekt”. Vår förhoppning är att kunna hitta något forskningsprojekt. I värsta fall får vi väl gå och skaffa ett riktigt jobb, säger Petter med glimten i ögat.

Vart ser ni er om 10 år?
– När vi presenterar oss brukar vi säga att 2033 ska vår teknik finnas med på första bemannade mars-färden. Innan dess kommer vi ha fullt upp att certifiera och arbeta inför det. Vi ska då ha en stabil produktflora och hittat de kunder som kan nyttja vår teknik. I stor eller liten skala ska vi ha ett välmående företag och teknik. Anledningen att vi startade Procada är att vi sitter på en guldgruva kunskapsmässigt och att vi vet att företag kan nyttja vår teknik och förbättra sin produktion något enormt.