Hur är det att jobba i en startup?

Thea Johansson på Chassis Autonomy

Hur är det att jobba i en startup? Vilka är fördelarna, och hur kommer man i kontakt med spännande bolag? Vi träffar Thea Johansson, nyexad student från Högskolan Väst som numera jobbar på Trollhättestartupen Chassis Autonomy som är del av vår inkubator.

Chassis Autonomy, som är del av vår inkubator, är startupbolaget vars teknik banar väg för autonoma fordon. Trots att bolaget bara varit i gång sedan 2021 har de redan hunnit med imponerande mycket. De har bland annat tagit emot pris för Årets startup i Trollhättan, fått 2,5 miljoner euro i bidrag från EU och lyckats attrahera den globala koncernen Kongsberg Automotive som delägare. I dag består teamet av drygt 20 personer och Thea är en av dem.

Berätta lite om dig själv. Vem är du?

Jag är född och uppvuxen i Trollhättan. Jag växte upp runt ingenjörer men jag själv ville bli arkitekt. Ingenjörsyrket verkade alldeles för torrt för min smak. Men ju äldre jag blev desto mer insåg jag hur spännande teknik är och dess potential att forma framtiden, hur vi tar hand om vår planet och våra medmänniskor. Jag valde därför att ändra spår och plugga Industriell Ekonomi på Högskolan Väst. Det var en fantastisk period i mitt liv. Högskolan Väst är en väldigt familjär högskola som ligger mig varmt om hjärtat.

Hur kom du i kontakt med Chassis Autonomy?

Under en lunchrast läste jag lokaltidningen TTELA och såg en artikel om Trollhättestartupen Chassis Autonomy som utvecklar styrsystem för högt automatiserade fordon (SAE L3) och helt autonoma fordon (SAE L4 och L5). Företaget hade precis fått 2,5 miljoner euro av EU och planerade att rekrytera 10 till 15 personer. Trots att ingen specifik roll var öppen för en student, visade jag mitt intresse. Efter en lyckad intervju började jag som Engineering Intern i februari 2023 och fortsatte sedan som Project Support Engineer efter min examen. Idag jobbar jag med att stötta ingenjörsarbetet och våra projekt. Jag är även delaktig i studentrekryteringar och kontakt med högskolor runt om i landet.

Thea visar upp en prototyp av Chassis Autonomys produkt som de 3D-printat i vårt Makerspace.
Thea visar upp en prototyp av Chassis Autonomys produkt som de 3D-printat i vårt Makerspace.

Det bästa med att jobba i en startup?

Det bästa med att jobba i en startup är den stimulerande miljön. Jag lär mig otroligt mycket, får ta mycket eget ansvar och jag får utlopp för min problemlösningsförmåga och kreativitet. Jag jobbar väldigt nära mina kollegor och chefer vilket gör att jag lär mig av de bästa! En annan fördel är att jag får vara en del av diskussioner som jag tror inte skulle vara lika tillgängliga i ett större företag som nyexaminerad. Jag är tacksam att jag varje dag få gå till jobbet och känna glädje i att jag en dag till få vara med och göra skillnad för hur vi transporterar oss på ett säkert sätt. 

Ditt tips till andra som vill jobba i en startup?

Är du nyfiken som människa och letar efter en unik jobbupplevelse i din karriär tycker jag verkligen du ska testa att jobba i en startup. Du kommer garanterat växa som människa och få känna dig delaktig och värdefull. Låter det spännande så utmanar jag dig att testa. Jag har aldrig ångrat mitt beslut!