Nytt och nyttigt från havet – här är recepten

Bjud på något nytt och nyttigt från havet! Här har vi samlat några recept på tång, musslor, musselpulver och sjöpung.

När hållbar sjömat tar mer utrymme på våra tallrikar är det bra för både vår hälsa och vår miljö. I Västsverige finns en lång tradition av att ta vara på resurser från hav och sjö, och idag möts den traditionen av en ny våg av innovation. Från odling och uppfödning av olika arter, till framställning av nya sjömatsprodukter.

Gott på mer än ett sätt

Arter som musslor, ostron, tång och sjöpung har generellt låg klimatpåverkan eftersom de tillgodogör sig näring direkt ur havet och varken kräver extra gödsel eller bevattning. De så kallade extraktiva arterna bidrar tvärtom till minskad övergödning genom att binda näringsämnen som kväve och fosfor.

Musslor, ostron, tång och sjöpung kan dessutom vara fantastiskt goda! De bidrar med umami, sälta, textur och en härlig touch av hav i matlagningen. Därför har vi tillsammans med några av Västkustens sjömatsföretag samlat dessa recept för att inspirera dig till matlagning med den nya blå vardagsmaten. Låt dig väl smaka!

Samarbete för havet

Den här receptsamlingen är ett av resultaten från den samverkan som byggts upp i Västsverige. Här samlar vi krafterna för att bygga en hållbar blå bioekonomi, det vill säga en ekonomi kring förnybara resurser från hav och sjö. Vi vill tacka de nydanande entreprenörer och företag som går i bräschen för utvecklingen av den nya sjömaten. I sammanhanget ett särskilt tack till branschföreningen Svenskt vattenbruk och sjömat som kom med idén och företagen Scanfjord, Marine Taste, Musselbaren, Musselfeed, samt Nordic Seafarm för recepten. Vi vill också tacka alla våra samverkansparter från akademi, forskningsinstitut, test- och demomiljöer, intresseorganisationer, offentliga aktörer och finansiärer som bidrar till utvecklingen. Och sist, men inte minst, vill vi tacka dig som testar recepten och banar väg för en ökad konsumtion av bra mat från havet!

Havets godbitar - ladda ner receptsamlingen här

Kontakt

Emelie Hennström

Projektledare Blå bioekonomi