För Lillemor är havet en fantastisk resurs

Lillemor Lindberg. Innovatum Science Park

Lillemor Lindberg är en erfaren medarbetare på Innovatum Science Park. De senaste åren har hon alltmer riktat blicken mot havet och dess möjligheter och idag jobbar hon som innovationsledare för maritima näringar.

Vad gör du på jobbet? 
– Jag kopplar ihop bolag inom maritima näringar, stora och små, som behöver veta om varandra för att utvecklas. Men tillför även andra kompetenser inom bland annat forskning. Därutöver hjälper jag till att hitta vägar till rätt myndigheter och finansiärer. Detta skapar ofta spännande innovativa samverkansprojekt som ger både tillväxt och ökad kunskap.
– Ibland håller jag i workshops. Som exempel bjöd vi in forskare som berättade om algernas utmärkta egenskaper, vilket tillförde kunskap och skapade affärsnytta för företag som jobbar med algprodukter.

Hur ser vårt förhållande till havet ut om 20 år?
– Vår hållbara matproduktion har flyttat upp på land. Här sker odling av fisk, skaldjur och marina växter i symbiossystem och under kontrollerade former som inte ger några negativa bieffekter. Vi har också hittat fler smarta innovationer från havet, som nya material, energisystem och hälsoprodukter.
– Däremot är det jättesvårt att sia om hur havet mår. Just nu går mycket åt fel håll på grund av klimatförändringarna och föroreningar. Även om vi har fått ett renare hav i vår region så ser det riktigt illa ut i andra delar av världen.

Varför jobbar du med det du gör?
– Jag vill göra något som har betydelse för framtiden, för att vi ska kunna leva i en bättre värld. Här känner jag att jag är en liten pusselbit som bidrar till den stora bilden.
– På Innovatum Science Park får jag ofta chansen att säga ja när jag ser att vi kan vara med och göra skillnad. Samtidigt älskar jag att träffa människor vilket jag får stor möjlighet till i mitt jobb.

Beskriv dig själv och dina styrkor.
– Jag är oerhört nyfiken, driven och gillar utmaningar. Ju svårare utmaning desto mer triggas jag. Jag är också väldigt envis, men har inga problem att släppa en idé om jag ser att den inte håller. Och jag tycker det är otroligt inspirerande att vara med när saker kickas igång.

Vad gör du helst på fritiden?
– Idrott har alltid varit en viktig del i mitt liv. Jag är allätare och har hållit på med allt från friidrott, skidor och orientering till racketsport. Att vistas i vår fina natur och umgås med min underbara familj betyder mycket för mig.
– Sedan gillar jag allt som kretsar kring återbruk. Det kan vara allt från att samla tomatfrön och odla egna tomater till att sy en ny produkt av ett gammalt klädesplagg.

Om Lillemor

Jobbar somInnovationsledare med fokus på maritima näringar.
UtbildningCivilingenjör samhällsbyggnad. Kompletterat med miljöinriktade kurser på Chalmers.
Bakgrund och kompetensAnställd på Innovatum Science Park sedan 2005. Här har hon jobbat inom områden som produktionsteknik, elfordon och energi- och miljöteknik samt varit ansvarig för att bygga upp den internationella strategi som i dag är en självklar del i verksamheten. Sedan 2016 har hon varit drivande i satsningen på maritima näringar.
Efter utbildningen jobbade Lillemor några år som kontrollant inom byggbranschen och sedan som stjärnsäljare på ett företag som sålde miljövänliga produkter. 1995 började hon på Saab Automobile (där hon blev den första kvinnliga projektledaren) och stannade i nästan tio år.
Tror påAtt fler och fler kommer att vilja ha ”blå” produkter – det vill säga hållbara produkter från havet.
Kommer frånFödd och uppvuxen i järnvägsknuten Herrljunga, mitt i Västergötland. En ort som fortfarande ligger henne varmt om hjärtat. Mamman jobbade på åkeri och pappan på gjuteri.