Sjömat är svaret på många utmaningar

Fisk och annan sjömat är viktiga livsmedel

Träffa en tångbonde, snacka med en myndighet och testa en sillburgare. Nordic Seafood Summit samlar hela sjömatsbranschen från fiskebåt till beslutsfattare och kryddar med matchmaking och hållbara smakupplevelser.

 Nordic Seafood Summit, som arrangeras 24-25 januari på Eriksbergshallen i Göteborg, samlar den svenska och nordiska sjömatsbranschens aktörer. Från fiskare, odlare och grossister till förädlingsled, handel och restaurang samt myndigheter och beslutsfattare. 

– Vi vill skapa en mötesplats som kan bli fiskenäringens motsvarighet till Almedalen. Det här är en unik chans att få en inblick i hela värdekedjans utmaningar och möjligheter, säger Joakim Petersén, vd på Finnvacum och en av initiativtagarna till Nordic Seafood Summit.

Susanne Ekstedt, innovationsledare Innovatum Science Park

Det finns mycket som tyder på att 2024 är sjömatens år, och det är här som framtiden händer, säger Susanne Ekstedt, innovationsledare på Innovatum Science Park.

Susanne Ekstedt, innovationsledare Innovatum Science Park

Från hållbara hav till livsmedelsberedskap


Ett 60-tal företag finns med som utställare medan scenprogrammet spänner över allt från hållbara hav och marina sidoströmmar till ny teknik. Det bjuds även på ett politikerpass med högaktuella diskussioner kring livsmedelsberedskap och hur såväl produktion som konsumtion av svensk sjömat kan öka.

– Vi har en proteinförsörjning på cirka 50 procent samtidigt som det varnas för risken för krig. Jag är övertygad om att det finns enorma möjligheter att säkra Sveriges livsmedelsförsörjning genom att stärka sjömaten, säger Pelle Lindquist Omberg, konsult och drivande kraft bakom Nordic Seafood Summit.

Nytt för i år: Sjömatspriset

Ett dussin innovativa företag och forskare finns också på plats för att pitcha sina affärsidéer och produkter. Det handlar bland annat om fisk som kan födas upp på bondgård, blå proteinfabriker och svenskodlad sockertång.